FRANCUZI JE ČUVALI 20 GODINA: Englez upecao 30 kilograma tešku zlatnu ribicu (FOTO)

Zlatne ribice se obično mogu naći u kućnim akvarijumima koji retko zauzimaju mnogo mesta. Međutim, Endi Heket uspeo je da upeca mnogo veći primerak – težak 30 kilograma.

Poznata po imenu "šargarepa", zbog svoje narandžaste boje, jedna od najvećih na svetu. Heket ju je upecao u jezerima Vluvoter u francuskoj regiji Šampanj. U jezero je ubačena pre 20 godina i pokazalo se da je nije lako upecati.

Heket, iz centralnoengleske grofovije Vusteršir, proveo je 25 minuta izvlačeći "šargarepu".

Zlatne ribice ili karaši pripadaju porodici šarana, ali ne dostižu ovakve veličine. Šargarepa je hibridna vrsta ukrštena sa japanskim koi šaranom i veruje se da je druga najveća ikada uhvaćena.

- Oduvek sam znao da je "šargarepa" tu negde, ali nikad nisam mislio da ću je uhvatiti. Osetio sam da je nešto veliko uhvatilo mamac. Kada se pojavila na površini, video sam narandžastu boju. Sjajno je što sam je uhvatio, ali je u pitanju čista sreća - kaže četrdesetdvogodišnji Englez.

Ponosno je pozirao sa njom pre nego što ju je vratio u vodu.

- Stavili smo "šargarepu" u jezero pre 20 godina da bude nešto drugačije za mušterije koje pecaju. Od tada je rasla i rasla, ali se ne pojavljuje često. Veoma je teška za pecanje - naveo je menadžer jezera Džejson Kauler.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

francuskašargarepazlatna ribica