INDONEZIJA USVOJILA NOVI ZAKON: Za seks van braka godinu dana zatvora

Parlament Indonezije usvojio je krivični zakonik koji zabranjuje seks van braka i za to delo predviđa kaznu zatvora do jedne godine.

Taj zakon predstavlja deo pravnih promena za koje kritičari kažu da potkopavaju građanske slobode u trećoj po veličini demokratiji na svetu, prenosi Rojters.

Nove odredbe, koje će važiti za Indonežane i strance, zabranjuju i zajednički život parova pre venčanja.

Donet je uz podršku svih političkih partija i uprkos upozorenjima poslovnih grupa da bi to moglo da uplaši turiste i nanese štetu investicijama.

Međutim, zakon neće stupiti na snagu tri godine kako bi se omogućila izrada propisa.

Trenutno, Indonezija zabranjuje preljubu, ali ne i seksualne odnose pre braka.

Zakonik uključuje zabranu crne magije, vređanje predsednika ili državnih institucija, širenje stavova protiv državne ideologije, i organizovanje protesta bez obaveštenja.

Kritičari smatraju da se novi zakoni mogu koristiti za kontrolu morala u najvećoj naciji na svetu sa muslimanskom većinom, u kojoj se poslednjih godina beleži porast verskog konzervativizma.

Maulana Jusran, zamenik šefa odbora turističke industrije Indonezije, rekao je da je novi zakon "potpuno kontraproduktivan" u trenutku kada su privreda i turizam počeli da se oporavljaju od pandemije.

- Hoteli ili bilo koji smeštajni objekti su kao drugi domovi za turiste. Ratifikacijom ovog krivičnog zakonika, hoteli su sada problematična mesta - rekao je Jusran.

Poslanici su pozdravili usvajanje krivičnog zakonika, dok su protivnici istakli odredbe za koje kažu da su društveno regresivne, da obuzdavaju slobodu govora i da će predstavljati "ogromno nazadovanje" u demokratskim slobodama posle pada autoritarnog lidera Suharta 1998.

Revidiranje krivičnog zakonika razmatra se još od 1945. godine, kada je Indonezija proglasila nezavisnost od Holandije.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

brakindonezijaseksseks pre brakaseks van brakazakonzatvor