ČETIRI KLJUČNA SAVETA: Kako sprečiti nadutost u vreme slava i praznika?

Slave i praznici su nezamislivi bez obilja hrane, ali velika količina kalorija može negativno da utiče na probavu, odnosno da prouzrokuje neprijatnost poput nadutosti.

Bogata trpeza sadrži duplo više kalorija od preporučene količine za odraslu osobu. Previše hrane u želucu prouzrokuje neprijatnost, probavne smetnje i mučninu.

Stručnjaci savetuju kako da sprečite neprijatnost u crevima, odnosno nadutost tokom tih dana, piše Healthline.

Izbegavajte hranu koja prouzrokuje nadutost

Važno je da znate koje vam namirnice izazivaju nadutost, kao što su mlečni proizvodi i gluten, pa smanjite konzumiranje ili ih ne jedite kako biste izbegli probavne smetnje.

Obratite pažnju na simptome, porcije i vreme jedenja jer to će vam, kako savetuju stručnjaci, pomoći da otkrijete koja vam hrana prouzrokuje nadutost.

Jedite redovno

Ako mislite da je dobra ideja da jedete manje pre obilnih obroka, varate se. To će vas dovesti do prejedanja što će prouzrokovati nadutost.

Potrebno je da jedete dosledne obroke tokom dana, savetuju stručnjaci.

Dodajte zdravije namirnice u jelovnik

Postoje jednostavne alternative zdrave hrane za vreme praznika i slava koje možete da pripremite poput humusa i svežeg povrća.

Umesto pirinča, odaberite mahunarke koje su bogate kalijumom, a koje pomažu da se smanji višak natrijuma koji prouzrokuje nadutost.

Dodajte i lisnato povrće kao što su kelj, špargla i spanać jer imaju visoki procenat vode, niskokalorične su i pune vitamina, minerala i vlakana.

Smanjite konzumiranje alkohola

Konzumiranje alkohola nakon obilnih obroka može da pogorša nadutost. Da biste sprečili dehidrataciju pijte dovoljno vode tokom dana.

Stručnjaci preporučuju jednu čašu alkoholnog pića dnevno za žene, a dve za muškarce. Takođe, za svaku čašu alkohola koju popijete, popijte bar jednu čašu vode.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

alkoholishrananadutostpraznicislaveželudac