DESET RAZLOGA: Zašto vam se javlja bol u stomaku posle jela?

Da li vam se često javlja bol u stomaku posle jela? Uzrok bola u stomaku koji se javlja nakon što jedete može biti sasvim jednostavan – recimo: prejedanje. Ali, ako primetite da vas stomak redovno boli nakon što jedete, dobra je ideja da se obratite lekaru koji će vam pomoći da shvatite zašto.

Zašto se javlja bol u stomaku posle jela?

Jedan od najčešćih razloga za bol u stomaku posle jela jeste dispepsija. Ovo je stručno ime za ono što poznajemo kao loše varenje. Dispepsija je ta koja nam izaziva nadutost, bol i sve one probleme koji se javljaju posle obroka.

Ako su uzrok bola u stomaku probavne smetnje, onda će one nestati same od sebe posle, otprilike, dva sata. Ipak, postoje i drugi uzroci za bol u stomaku posle jela.

Deset najčešćih uzroka za bol u stomaku posle jela:

Gastroezofagealni refluks (GERB)

Ovo stanje nastaje kada želudačna kiselina iritira sluzokožu vašeg jednjaka, stvarajući žgaravicu i bol u stomaku. Veća je verovatnoća da pate od GERB-a ako ste skloni da se prejedate ili volite začinjenu hranu – to olakšava prodiranje kiseline u jednjak.

Ako sumnjate na GERB pokušajte da smanjite unos začinjene hrane, kofeina i alkohola i uzmite antacide bez recepta da biste ublažili simptome. Ako to i dalje ne pomaže, pozovite svog doktora.

Sindrom iritabilnog creva (IBS)

IBS, crevni poremećaj koji može da izazove bol u stomaku, gasove, dijareju i zatvor, može se pojaviti na više različitih načina, ali definitivno je jedan od njih: bol u stomaku posle jela. Ukoliko vam se bol javlja nakon svakog obroka, ako se borite sa zatvorom ili dijarejom, bilo bi dobro da se javite svom lekaru i proverite da li imate iritabilna creva.

Celijakija

Celijakija je, laički rečeno, alergija na gluten. Čak i ako nemate potvrđenu celijakiju, već imate blagu netoleranciju na gluten postoji mogućnost da će vam se javljati stomačna bol nakon obroka. Vaš lekar vam može pomoći da odredite šta bi moglo izazivati bol u stomaku posle jela.

Čir

Ako se borite sa hroničnim bolom posle obroka, a takođe primetite i gubitak težine, anemiju, povraćanje, probleme sa gutanjem ili krv u izmetu, to bi mogao biti znak čira. Čirevi su, u suštini, rane koje se razvijaju u sluzokoži vašeg jednjaka, želuca ili tankog creva, obično se leče lekovima za smanjenje kiseline i antibioticima u nekim slučajevima, tako da zaista morate da posetite lekara u vezi sa ovim.

Gastropareza

Takođe poznata kao "spori stomak", gastropareza dovodi do delimične paralize vaših stomačnih mišića i sprečava pravilno varenje. Zbog toga se hrana duže zadržava u stomaku. Kao rezultat toga, vaš stomak ne može da primi i probavi veću količinu hrane, što onda izaziva grčeve u stomaku. Takođe možete osetiti mučninu ili povraćanje.

Prekomerni rast bakterija u tankom crevu

Ovo je specifično zdravstveno stanje koje se javlja kada postoji abnormalna količina bakterija u vašem tankom crevu. Kada ima previše loših bakterija, to preplavljuje dobre bakterije koje su potrebne za varenje. Može izazvati nadimanje, dijareju i bol u stomaku posle jela. Ipak, malo je verovatno da ćete ovo oboljenje razviti ako nemate bar jedan od faktora rizika: starost, prethodna operaciju abdomena, autoimuni poremećaji ili hronični zatvor.

Žuč

Bolest žučne kese je posebno česta među ženama u 40-im godinama i povezana je se više problema, od kojih svi mogu da izazovu bol u srednjem ili gornjem desnom gornjem kvadrantu vašeg stomaka. U slučaju kada je žučna kesa u upali, bol se javlja nakon masnih obroka (pržena hrana, sir, kobasica, čips…). Buđenje usred noći od jakog bola u stomaku obično je znak upozorenja da nešto možda nije u redu sa vašom žučnom kesom. Ukoliko sumnjate na ovo, neophodno je da odete kod lekara jer upala žučne kese neće proći sama od sebe.

Kronova bolest

Kronova bolest, vrsta inflamatorne bolesti creva, može uticati na bilo koji segment gastrointestinalnog trakta od usta do anusa. Upala usled Kronove bolesti može izazvati blage do teške simptome, uključujući povraćanje, dijareju, umor, bol u stomaku, grčeve, smanjen apetit i krv u izmetu.

Ne postoji poznat uzrok Kronove bolesti, ali je obično povezan sa vašom ishranom i genetikom. Iako je to hronično stanje koje zahteva stalno praćenje, vaš lekar može preporučiti lekove, promene u ishrani i operaciju kako bi se obuzdali simptomi i obezbedilo dugoročno olakšanje.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je još jedna vrsta inflamatorne bolesti creva i uzrokuje male čireve u celom debelom crevu ili rektumu. Simptomi se obično razvijaju tokom vremena i uključuju bol u stomaku ili rektumu, krvavu dijareju, rektalno krvarenje, potrebu za odlaskom u toalet, umor i gubitak težine. Bol u stomaku se pogoršava ako unosite hranu bogatu šećerom ili zasićenim mastima: kolači, puter, kokosovo ulje, slanina.

Pankreatitis

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa i izaziva bol u gornjem delu stomaka koji se reflektuje na leđa. Pošto pankreas proizvodi enzime koji pomažu u varenju, pankreatitis se javlja kada se ti enzimi oslobode prerano i napadaju pankreas umesto hrane u stomaku.

Bol se može pojaviti iznenada, ili može biti hronično stanje povezano sa kamenom u žuči, kamenom u pankreasu ili alkoholizmom. Blagi akutni pankreatitis obično nestaje u roku od nekoliko dana i može se lečiti lekovima protiv bolova i odmorom, ali u teškim slučajevima može biti potrebna operacija. Ako imate iznenadni početak bola, mučninu, povraćanje, groznicu ili ekstremnu osetljivost u gornjem delu stomaka, pozovite svog lekara što pre.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bakterijebol u stomakucelijakijacirGERBkronova bolestpankreatitisžuč