SKUPA USLUGA. STOP: Nemačka pošta ukinula mogućnost slanja telegrama

Nemačka pošta ukida mogućnost slanja telegrama. Potražnja za servisom starim više od 175 godina je opala. Moderna i jeftinija sredstva komunikacije su telegrame učinila suvišnim.

U brojnim starim filmovima oni su bili glavni glumci. Telegrami su donosili dobre vesti, najavljivali katastrofe, prenosili ljubavne poruke, najavljivali konačne raskide, preko telegrama je objavljen kraj Prvog svetskog rata.

Stizali su uglavnom neočekivano. Poštanski službenik je mogao da se pojavi pred kućnim vratima u svako doba.

Telegrame su dostavljani po ekspresnom postupku. Ne sa ostalom poštom. I sada je sve to gotovo. Telegram u Nemačkoj se ugasio sa poslednjim danom 2022. godine.

U vremenima u kojima dominiraju "pametni telefoni", različite aplikacije za razmenu poruka ili društvene mreže, više nema mesta za telegrame. Nemačka pošta je još pre dvadesetak godina ukinula mogućnost slanja telegrama u inostranstvo. A sada ga ukida i na teritoriji Savezne Republike.

Prvi telegram u svetu je poslao Amerikanac Semjuel Morze pre nešto više od 175 godina. Bilo je to 24. maja 1844. Po prvi put je nekome pošlo za rukom da tekstualnu poruku putem telegrafske veze pošalje na drugo mesto. Morzeova poruka je putovala od Vašingtona do Baltimora. I izazvala tehničku revoluciju.

Telegram je bio veoma popularan i u Nemačkoj. Ljudi bi navratili u poštansku filijalu ili bi preko telefona diktirali službenicima važnu poruku, koja bi se onda u obliku pisma dostavljala ljudima koji nisu posedovali telefonski priključak.

S obzirom na to da se cena usluge određivala prema broju znakova, poruke su bile uglavnom jako kratke, pisane posebnim "telegramskim" stilom, a umesto tačke se nakon svake rečenice koristio čuveni "stop".

- Ako baš hoćete, telegram je analogni preteča mesindžer-aplikacija - kaže Aleksander Edenhofer, portparol Nemačke pošte.

S vremenom je telefon potisnuo telegram, ali i dalje je taj način komunikacije igrao važnu ulogu u životu ljudi, pogotovo kada se radilo o nekim važnim događajima.

U 1978. godini pošta u Nemačkoj isporučila je 13 miliona telegrama. Sa dolaskom interneta i mobilnih telefona, broj poslatih telegrama je znatno opao.

Nemačka pošta je najpre ukinula mogućnost slanja telegrama u inostranstvo, a s vremenom je prestala i da objavljuje podatke o broju korisnika.

Usluga je tradicionalno skupa. Poruka sa maksimalno 160 znakova (što je manje od broja znakova koji stanu u jedan "tvit") na portalu Nemačke pošte košta 12,57 evra. To je takozvani "mini-telegram". Postoji i "maksi-telegram", sa maksimalnih 480 znakova - on košta 17,89 evra.

Bilo je moguće i slanje dužih poruka, uz plaćanje odgovarajuće naknade. Ali više ne. Jer, telegram je ugašen. Stop.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

nemačkapoštaslanje telegramatelegram