PEĆI POSTALE VEĆI ZAGAĐIVAČI OD AUTOMOBILA: Britanci koji se budu grejali na drva plaćaće kaznu

Vlasnici peći na drva mogli bi uskoro da budu kažnjavani sa po 300 funti, nakon što je vlada Velike Britanije najavila da će zabraniti držanje tih uređaja.

Prema pisanju "Tajmsa", peći na drva koje su postale simbol srednje klase, postale su veći zagađivači vazduha od automobila.

Lokalne vlasti odgovorne za sprovođenje pravila o kontroli dima u urbanim sredinama smatrale su da je teško izvesti ljude na sud i pružiti dokaze o zagađivanju vazduha, a za šest godina izdato je samo 17 kazni, uprkos više od 18.000 žalbi.

Sada je vlada naložila lokalnim vlastima da razmotre korišćenje ovlašćenja iz Zakona o životnoj sredini iz 2021. za izricanje građanskih kazni na licu mesta, koje mogu da se kreću od 175 do 300 funti.

Za one koji budu nastavili da krše zabranu, novčane kazne će biti do 5.000 i 2.500 funti za svaki dan kada se zabrana prekrši.

Popularnost peći na drva brzo je porasla u poslednjoj deceniji jer su postale nešto poput statusnog simbola srednje klase.

Emisije jedne od najštetnijih vrsta zagađenja vazduha od sagorevanja drva u domaćinstvu, sitnih čestica poznatih kao PM2,5, porasle su za 35 odsto između 2010. i 2020. godine.

Početak sprovođenja zakona ima za cilj da smanji količinu dima u najzagađenijim gradovima poput Londona, Birmingema, Mančestera i mnogih drugih mesta u Velikoj Britaniji.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

drvakaznanovčana kaznapeć na drvazagađivači vazduha