IZBEGNITE IH: Koje namirnice polako uništavaju metabolizam?

Ona hrana koja nam je najdostupnija i najjednostavnija za konzumiranje, najčešće je najmanje zdrava za naš struk.

Postoji nekoliko visoko prerađenih opcija koje se reklamiraju kao zdrave grickalice ili pića, a zapravo mogu da uspore metabolizam i tako otežaju skidanje kilograma.

Nutricionisti Heder Henks, Liza Ričards i Bet Hoks tvrde da bi trebalo da se klonimo slatkih, prerađenih granola pločica i voćnih sokova iz prodavnice.

Granola pločice

Najčešće se nalaze na policama sa zdravom hranom, pa mnogi posežu za njima kada im treba brzi međuobrok. Međutim, nutricionisti tvrde da one donose više štete nego koristi, naročito kad je u pitanju telesna težina.

- Granola pločice su najgora hrana za mršavljenje jer su pune rafinisanih šećera. Mnogi proizvođači tvrde da su zdrave jer sadrže ovas. I dok je ovas zaista dobar izvor vlakana, problem je u dodatim sastojcima koji je čine nezdravon namirnicom - objašnjava Henks za "She Finds".

Na to Ričards dodaje da se "prerađena hrana proizvodi od rafinisanih ugljenih hidrata koji stvaraju upalu i uništavaju zdravlje creva".

Umesto za granola pločicama, posegnite za orašastim plodovima i voćem koje će vas držati sitima i dati vam potrebnu dozu energije.

Voćni sokovi

Voćni sokovi takođe su prepuni nepotrebnog šećera. Ako ih pijete svakog dana, mogu da prouzrokuju probleme poput nadutosti, upale, usporenog metabolizma i taloženja kilograma.

- Na primer, u jednom soku od pomorandže od 350 mililitara, nalazi se oko 31 gram šećera, što je 22 grama više nego u istoj količini najpoznatijeg gaziranog pića na svetu - tvrdi Hoks.

Uz to, voćni sok iz prodavnice nema nikakvu hranljivu vrednost. Zato, birajte zdrave alternative koje uključuju nezaslađeni čaj, vodu ili čak sveže ceđeni voćni sok, koji je bogat vlaknima.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

granola pločicemetabolizamnutricionistivoćni sokovizdrave grickalice