BOL U DONJEM DELU LEĐA: Šta je išijas i šta ga uzrokuje?

Išijas je stanje koje utiče na išijatični nerv, koji ide od donjeg dela leđa kroz zadnjicu i niz noge. Karakteriše ga bol, utrnulost ili peckanje u ovim oblastima.

Išijas može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući herniju diska, kičmenu stenozu, trudnoću, pa čak i zategnute mišiće zadnjice ili nogu. Razumevanje uzroka išijasa može vam pomoći da preduzmete korake da ublažite bol i pronađete olakšanje.

Uobičajeni simptomi išijasa i kako ga dijagnostikovati?

Išijas je medicinsko stanje koje uzrokuje bol u donjem delu leđa i nogama zbog oštećenja nerava. Može biti uzrokovano brojnim uslovima, uključujući herniju diska, spinalnu stenozu i sindrom piriformisa. Simptomi išijasa uključuju bol u donjem delu leđa i zadnjici, utrnulost ili peckanje u nogama i poteškoće u kretanju nogu. Dijagnostikovanje išijasa može biti teško jer postoji mnogo potencijalnih uzroka bola. Važno je razumeti znake i simptome išijasa kako bi se mogao pravilno lečiti.

Lečenje bola išijadičnog nerva neinvazivnim terapijama

Bol u išijadičnom nervu može biti iscrpljujući i može uticati na kvalitet vašeg života. Na sreću, postoje neinvazivne terapije koje vam mogu pomoći da upravljate hroničnim išijasom i smanjite nivo bola. Od fizikalne terapije do vežbi i istezanja, postoji niz tretmana koji mogu da obezbede olakšanje od bolova išijasnog nerva bez potrebe za operacijom. Na sreću, postoji niz dostupnih nehirurških tretmana koji mogu pružiti olakšanje od simptoma ovog stanja.

Fizikalna terapija, terapija masaže, akupunktura i drugi prirodni lekovi mogu se koristiti u kombinaciji kako bi se ublažio bol povezan sa hroničnim išijasom.

Upravljanje bolom u išijadičnom nervu lekovima kao što su steroidi i antiinflamatorni lekovi. Upravljanje ovim stanjem može biti izazovno, posebno kada je u pitanju pronalaženje pravih lekova.

Steroidi i antiinflamatorni lekovi se često koriste za lečenje išijasa, jer pomažu u smanjenju upale i bolova. Međutim, ovi lekovi takođe nose potencijalne rizike, pa je važno razumeti kako funkcionišu i kako ih bezbedno koristiti pre nego što ih uzmete. Pored toga, dostupni su i drugi lekovi bez recepta koji mogu pomoći u ublažavanju bolova išijasnog nerva bez potrebe za lekovima na recept.

Uz pravu kombinaciju tretmana, osobe koje pate od išijasa mogu pronaći olakšanje od svojih simptoma i voditi udobniji život.

Alternativne terapije za lečenje išijasa, kao što su akupunktura i terapija masaže za smanjenje bolova u leđima i poboljšanje pokretljivosti

Dok tradicionalni tretmani kao što su lekovi i fizikalna terapija mogu pomoći u ublažavanju simptoma, mnogi ljudi se sada okreću alternativnim terapijama. Ove terapije uključuju akupunkturu, kiropraktiku, masaže, jogu i pilates.

Svaki od ovih tretmana ima svoje jedinstvene prednosti i može se koristiti za smanjenje bolova i poboljšanje pokretljivosti kod onih koji pate od išijasa.

Akupunktura i masaža su dve od najpopularnijih alternativnih terapija koje se koriste za smanjenje bolova u leđima i poboljšanje pokretljivosti. Akupunktura je drevna kineska praksa koja uključuje ubacivanje finih igala u određene tačke na telu kako bi se stimulisalo zarastanje. Studije su pokazale da akupunktura može smanjiti upalu, poboljšati cirkulaciju, pa čak i stimulisati oslobađanje endorfina koji može pomoći u smanjenju nivoa stresa povezanog sa hroničnim bolom.

Kiropraktički tretmani su takođe jedna od najpopularnijih alternativnih terapija za išijas. Uključuju manipulaciju kičmom kako bi se smanjio pritisak na išijatični nerv i poboljšala pokretljivost.

Utvrđeno je da je joga efikasan način da se smanji bol i poboljša pokretljivost kod onih koji pate od išijasa. Takođe može pomoći u jačanju mišića kičme i smanjenju upale.

Pilates je oblik vežbe koji se fokusira na jačanje osnovnih mišića i poboljšanje fleksibilnosti. Pokazalo se da je efikasan u smanjenju bolova povezanih sa išijasom i poboljšanju ukupnog kvaliteta života.

Terapija masažom je praktična tehnika koja koristi različite tehnike kao što su gnječenje, tapkanje i istezanje za opuštanje mišića i ublažavanje napetosti. Takođe je utvrđeno da je terapija masažom efikasna u ublažavanju napetosti u mišićima oko kičme i može pomoći u poboljšanju fleksibilnosti i opsega pokreta.

Terapije su efikasne u lečenju bolova u donjem delu leđa, a akupunktura je posebno korisna za ublažavanje hroničnog bola.

Izvor: nasinternetmagazin.com/mateo
Foto: Pixabay

boldonji deo leđaišijadični nervišijaslečenjesimptomiuzrok