PEDIJATRI OTKRIVAJU: U koja tri mita o dečijem imunitetu roditelji i dalje veruju?

Čini vam se da je vaše dete uvek bolesno? Da li ste zabrinuti da ćete mu dati previše lekova? Možda mislite da vaše dete ima oslabljen imunitet ili ste zabrinuti da lekovi negativno utiču na njegov organizam? Ako je bar jedan odgovor na ova pitanja potvrdan, možda verujete u neke od čestih mitova koji nisu tačni.

Kako tvrdi pedijatar dr Nihar Parek, postoje čak tri mita u koje roditelji veruju, a ne bi trebalo.

Česte bolesti znače slabiji imunitet dece

Ovo je jedan od najčešćih mitova kada govorimo o dečijem imunitetu. Prema mišljenju dr Pareka, ako se dete redovno razboli svakih 15 do 20 dana, to ne znači da ima slab imunitet, piše "Times of India".

- Prehlada ili povišena temperatura zapravo su znak da vaše dete ima sposobnost da "pronađe" te viruse i bakterije i da se protiv njih bori - objašnjava pedijatar.

Lekovi mogu da oslabe dečiji imunitet

Roditelji se često brinu da li će deci zbog prečestog davanja antibiotika i ostalih lekova, protiv simptoma prehlade ili kašlja, pasti imunitet.

Odgovarajući na ovu zabrinutost koja nije ni naučno zasnovana, ni potvrđena, dr Parek kaže da "ako se pravi lek daje iz pravog razloga, a to su antibiotik za bakterijsku infekciju, sirup protiv kašlja, lek za snižavanje temperature, onda on ne šteti detetovom imunitetu".

Postoje lekovi koji mogu da zaustave bolest vašeg deteta

Kako objašnjava pedijatar, ne postoji lek koji može da spreči da se vaše dete razboli.

- Postoje multivitamini i određeni lekovi koji mogu da pomognu i da ojačaju određene sisteme da ne budu uvek iznova pogođeni. Ali ne postoji onaj koji može da spreči da se deca razbole - rekao je dr Parek.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bolestidecadečiji imunitetimunitet detetamitmitovimitovi o zdravljupad imunitetaroditelji