NISAM ŽELELA DA IZAĐEM: Špankinja provela 500 dana sama u pećini (VIDEO)

Španska ekstremna sportistskinja Beatris Flamini izašla je iz pećine nakon što je provela 500 dana bez kontakta sa ljudima, što bi mogao da bude svetski i Ginisov rekord.

Kada je Beatris ušla u pećinu u Granadi, Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu i svet je još uvek bio pod pandemijom kovida.

Bio je to deo eksperimenta koji su pomno pratili naučnici.

- Još uvek sam zaglavljena u 21. novembru 2021. Ne znam ništa o današnjem svetu - rekla je ona nakon što je izašla iz pećine.

Gospođa Flamini, 50, ušla je u pećinu sa 48 godina. Provela je vreme u pećini dubokoj 70 metara vežbajući, crtajući i pleteći vunene šešire. Za to vreme je pročitala 60 knjiga, popila 1.000 litara vode, prema proračunu njenog tima za podršku.

Nju je pratila grupa psihologa, istraživača, speleologa – specijalista za proučavanje pećina – ali niko od stručnjaka nije stupio u kontakt sa njom.

Na snimcima španske TVE stanice se vidi da se u momentu izlaska iz pećine Beatris smeje, pre nego što je zagrlila svoj tim.

Govoreći ubrzo nakon toga, opisala je svoje iskustvo kao "odlično, nenadmašno" i rekla:

- Zapravo, nisam želela da izađem.

Špankinja se izvinila novinarima unapred ako bude napravila neku grešku prilikom intervjua, jer nije pričala ni sa kim 500 dana.

- Ćutala sam godinu i po dana, nisam razgovarala ni sa kim, osim sa sobom - rekla je ona, dok su novinari pokušavali da saznaju više detalja o boravku u pećini, prenosi BBC.

- Izgubila sam ravnotežu, zato me drže. Ako mi dozvolite da se istuširam – nisam dotakla vodu godinu i po dana – vidimo se uskoro. Da li je to u redu? - rekla je Beatris.

Gospođa Flamini je kasnije rekla novinarima da je izgubila pojam o vremenu nakon otprilike dva meseca.

- Došao je trenutak kada sam morala da prestanem da brojim dane - rekla je ona i dodala da misli da je u pećini bila "između 160-170 dana".

Jedan od najtežih trenutaka nastupio je kada je došlo do invazije muva unutar pećine, ostavivši je pokrivenu.

Gospođa Flamini je opisala i "slušne halucinacije" koje su joj se dogodile:

- Ti ćutiš, a mozak to izmišlja.

Stručnjaci su koristili njeno vreme u izolaciji da proučavaju uticaj društvene izolacije i ekstremne privremene dezorijentacije na percepciju vremena ljudi.

Tim za podršku gospođi Flamini rekao je da je oborila svetski rekord za najduže vreme provedeno u pećini, ali Ginisova knjiga rekorda nije potvrdila da li postoji rekord za dobrovoljno vreme boravka u pećini.

Izvor: Zanimljivostidana.com
Foto: Global News - YouTube/PrintScreen

ginisov rekordpećinasama u pećinišpanijaŠpankinjaŠpankinja provela 500 dana u pećinisvetski rekord