NEMA NI DVE GODINE: Dečak iz Gane je najmlađi slikar na svetu (VIDEO)

Ejs Lijam Ankra iz Gane naslikao je svoju prvu sliku kada je imao samo šest meseci, a sada je pre svog drugog rođendana proglašen najmlađim umetnikom na svetu i upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Dečak iz Gane registrovan je kao rekorder u trenutku kada je imao samo godinu i 152 dana, a majka Šantel Kukua Egan prijavila ga je za to priznanje još prošle godine. Tada je saznala da Ginisova knjiga rekorda ima specifične propozicije kada je reč o umetnicima.

- Morao je da učestvuje na izložbi i proda neko delo, a da onda taj račun pošaljemo Ginisu kao dokaz - rekla je Egan.

Ejs Lijam se bacio na posao, a prvu samostalnu izložbu pod nazivom "The Soundout Premium Exhibition" predstavio je u decembru u Muzeju nauke i tehnologije u Akri. Događaju je prisustvovala čak i prva dama Gane, a prodao je devet od deset slika.

- Njegove apstraktne slike inspirisane su svetom koji ga okružuje: bojama, oblicima, teksturama i njegovim raspoloženjem. Svaka je izraz njegove radoznalosti i zadovoljstva u otkrivanju novih stvari - kaže Egan u saopštenju za Ginisa.

Dečak slika akrilnim bojama, a sam bira koje od njih će koristiti za koju sliku. Doduše, majka mora da mu pomogne u otvaranju flašica.

- Slika od nekoliko minuta do oko pola sata, u zavisnosti od interesovanja u datom trenutku. Nekad ostavi sliku i vrati joj se posle nekoliko dana. Kad završi, kaže: "Mama, završio sam" - kaže Egan za AP.

Ejs Lijam do sada je prodao 15 slika, ali svoju prvu, koju je "naslikao" tako što je puzio preko boja, kada mu je majka spustila platno na pod da ga zabavi, zauvek će ostati u vlasništvu porodice.

Izvor: Euronews Srbija
Foto: Firstpost - YouTube/PrintScreen

Ejs Lijam Ankraganaginisov rekordginisova knjiga rekordanajmađi slikar na svetuslikaslikanjeslikarslike