"Veliki uskršnji karneval" oduševio Beograđane - dvodnevna zabava na tri gradske lokacije

Proteklog vikenda je u saradnji sa tri gradske opštine - Palilula, Zemun i Vračar, a u organizaciji Udruženja Kultur Šok, uspešno održan šesti "Veliki uskršnji karneval" koji je najmlađima podario nezaboravan provod, a mame i tate vratio u detinjstvo.

Festival se održao sada već tradicionalno u centralnoj zoni parka Tašmajdan, ali i na Zemunskom keju i platou kod Kalenić pijace uz rekordnu posećenost od preko 30.000 ljudi tokom dva festivalska dana. Karneval su obeležili celodnevni kreativni programi namenjeni celoj porodici koji su se odvijali na centralnim festivalskim binama, a posetioci su najviše uživali u pozorišnim predstavama, muzičkim i plesnim nastupima, performansima akrobata, mađioničara i klovnova, ali i u atraktivnim nastupima mažoretkinja i štulaša. Maskote junaka iz crtanih filmova doprinele su stvaranju prave karnevalske atmosfere, a najmlađi posetioci su tokom celog vikenda uživali družeći se i slikajući se sa svojim omiljenim junacima.

Festivalska zona "Zabavni grad" izazvala je najveće interesovanje među najmlađim posetiocima, dok su nešto stariji mališani provodili najviše vremena uživajući u pozorišnim predstavama, ali i kreativnim radionicama koje su bile besplatne za sve mališane. Kako manifestacija pre svega ima za cilj promociju porodičnih vrednosti i razvijanje osećaja društvene odgovornosti i solidarnosti kod dece, uspešno je realizovana još jedna humanitarna akcija koja je imala svoj epilog na samom karnevalu.

U saradnji sa osnovnim školama sa GO Palilula i GO Vračar, i ove godine je realizovana humanitarna akcija u koju su bila uključena deca svih nižih razreda. Osnovci sa ove dve gradske opštine oslikali su više stotina jaja i dekorisali nekoliko desetina uskršnjih korpi, a najkreativniji radovi bili su izloženi na samom karnevalu gde su posetioci imali prilike da prilaganjem donacije postanu vlasnici nekog malog umetničkog dela i time doniraju celu akciju.

Jaje koje je proglašeno pobedničkim u parku Tašmajdan pripada OŠ "Zaga Mailivuk", dok pobednička korpa dolazi iz OŠ "Jovan Ristić" iz Borče, dok je na Vračaru pobedu za najkreativnije oslikano jaje odnela OŠ "Kralj Petar II Karađorđević" (II2), a nagrada za najlepše dekorisanu uskršnju korpu pripala je OŠ "Svetozar Marković" (III3). Sva prikupljena sredstva od donacija biće namenjena nekom od socijalno ugroženih drugara iz školskih klupa u pomenutim školama koje su odnele pobedu na ovogodišnjem takmičenju.

Na festivalu se održalo i tradicionalno takmičenje u tucanju jajima na sam dan Uskrsa kao i tradicionalna trka u puzanju beba koja je i ovaj put osvojila srca publike. Najbolji mališani nagrađeni su "Nutrino" poklon paketima, ali i vrednim nagradama kao što su dečja kolica koje je obezbedila GO Palilula na Tašmajdanu, sedište za bebe kao poklon opštine Vračar ili ipak u Zemunu vredni poklon paketi oko kojih su se potrudili predstavnici lokalne Turističke organizacije pa su tako mališani dobili nagradne vaučere, igračke i slatke pakete kojima su ipak bili najviše oduševljeni.

"Velikom uskršnjem karnevalu" se ove godine pridružio i UNICEF čiji su predstavnici na festivalu informisali posetioce o programima koji se sprovode za decu u Srbiji, dok su najmlađi u okviru UNICEF-ovog štanda imali prilike da učestvuju u edukativnim kreativnim radionicama.

Za više informacija posetite Instagram i Fejsbuk naloge karnevala.

Izvor: Promo
Foto: Ivan Miladinović/Live Production

palilulapark Tašmajdanplato kod Kalenić pijaceUdruženje "Kultur Šok"unicefuskrsVeliki uskršnji karnevalvračarzemunzemunski kej