NEUROLOZI OTKRILI: Koje namirnice nisu dobre za zdravlje mozga?

Kada razmišljamo o poboljšanju zdravlja mozga, često razmišljamo o aktivnostima koje stimulišu um kao što su ukrštene reči ili sudoku. Ali za oštar um potrebno je više od igrica za mozak. Svakodnevne navike igraju veliku ulogu u zdravlju mozga, počevši od ishrane.

Iako je povremeno uživanje u određenoj hrani koja nije dobra za vaš mozak u redu, postoje popularne namirnice i pića koje ljudi specijalizovani za zdravlje mozga, poput neurologa i neuronaučnika, ne preporučuju.

Proteinski prah

Imate naviku da dodajete mericu proteinskog praha u svoj dnevni smuti? Možda ćete želeti da prestanete, ili u najmanju ruku, proverite sastojke. Dok se proteinski prah često prodaje kao zdrava, niskokalorična opcija za ljude koji pokušavaju da izgube ili održe telesnu težinu, mnogi od njih su ispunjeni veštačkim zaslađivačima, izjavila je neuronaučnica Friderika Fabricijus, piše "HuffPost".

- Ti aditivi izazivaju pustoš u gastrointestinalnom mikrobiomu - kaže Fabricijus.

Ona je dodala da je "zdrav mikrobiom toliko važan za dobro zdravlje mozga jer se većina naših neurotransmitera proizvodi u crevima".

Gazirana pića

Neurolog dr Šehin Lakan kaže da je omiljeno piće sa mehurićima jednostavno loše za mozak.

- Slatka gazirana pića su jedna od najgorih namirnica za zdravlje mozga zbog visoke koncentracije jednostavnih šećera, koji oštećuju krvne sudove mozga - kaže on.

Kako kaže dr Lakan "vremenom, to izgladnjuje mozak od samog goriva koje mu je potrebno za funkcionisanje, što dovodi do prerane demencije i moždanog udara".

Akutno, šećer takođe izaziva upalu mozga, razdražljivost, loše raspoloženje i poremećaje sna.

Osim toga, konstantni nalet i pad šećera takođe mogu da izazovu stanje zavisnosti.

- Čak i dijetalna ili nulta verzije čuvenog gaziranog pića imaju negativne efekte, jer aditivi bez kalorija opterećuju mozak i prevare ga da troši više kalorija i žudi za pravim šećerom - dodaje neurolog Lakan.

Margarin

Neurološkinja dr Ša Data rekla je da izbegava margarin koliko god je to moguće jer sadrži trans masti.

- Često čujemo da trans masti nisu dobre za srce i krvne sudove. Isto važi i za sudove mozga - kaže ona.

Studija objavljena u časopisu "Neurology" otkrila je da starije osobe koje su imale najveći nivo elaidinske kiseline (uobičajena vrsta trans masti) u krvi imaju veću verovatnoću da razviju demenciju. Bolje je držati se maslinovog ulja, smatra doktorka.

Namirnice koje sadrže kanabis

Sa porastom CBD-a i legalizacijom marihuane u većini država, ovo bi moglo da bude pomalo iznenađenje. Ali samo zato što je kanabis legalan i može da vam pomogne da se opustite, ne znači da čini odlične stvari za vaš mozak.

- Pored kratkoročnih kognitivnih efekata kanabisa, čini se da tetrahidrokanabinol (takođe poznat kao THC) sužava arterije u mozgu - rekao je dr Lester Leng, neurolog.

On je dodao da to može da bude veoma opasno kada se koristi u velikim količinama, naročito ako su u pitanju osobe sa migrenama, stanjem koje zajedno sa prekomernom upotrebom kanabisa, može da dovede do moždanog udara, čak i kod mladih, inače zdravih ljudi.

Pivo

- Pivo se u potpunosti sastoji od praznih kalorija bez nutritivne vrednosti - rekao je dr Bajran Ho, neurolog.

Kako on navodi, alkohol je neurotoksin koji može da povredi i centralni i periferni nervni sistem, čak i ako se konzumira u umerenim količinama.

Kafa bez kofeina

Ako ste ljubitelj kafe bez kofeina, neuronaučnik Šon Kalan preporučuje da preskočite ovaj napitak osim ako niste sigurni da je proces dekofeinizacije bez rastvarača.

- Rastvarači, hemikalije koje se koriste za uklanjanje kofeina iz kafe, generalno su toksične za ljude - rekao je on.

Kako Kalan kaže, mnogi su povezani sa povećanim rizikom od karcinoma ili neuroloških oštećenja, posebno u velikim ili ponovljenim dozama. Osim toga, rastvarači kao što je metilen hlorid (rastvarač koji se obično koristi u procesu dekofeinizacije) prolazi kroz placentu, što znači da trudnice rizikuju da izlažu svoje nerođeno dete rastvaraču.

Pomfrit

Evo još jedne nevolje - pomfrit. To je jedna od glavnih namirnica koje neurolog dr Pedram Navab smatra namirnicom za izbegavanje.

- Ishrana koja uključuje masnu hranu poput pomfrita može da oštetiti krvne sudove koji snabdevaju mozak, prozrokujući kognitivno oštećenje. Smanjuje integritet krvno-moždane barijere (BBB) i dovodi do oštećenja neurona hipokampusa, dela mozga koji je zadužen za učenje i pamćenje - rekao je neurolog.

Zato, imajte na umu da bi bilo dobro da, umereno konzumiranje bilo koje omiljene hrane i pića koje može da ošteti zdravlje mozga, zamenite zdravijom verzijom.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

alkoholgazirana pićaishranakafa bez kofeinakanabiskognitivno oštećenjemargarinmozaknamirniceneurolozioštećenje mozgapivopomfritproteinski prahzdravlje mozga