LEKARI UPOZORAVAJU: Budite oprezni sa sprejevima za nos

Ako vam je dosta zapušenog nosa, sprejevi za nos mogu budu brzo rešenje, ali samo pod uslovom da ih pravilno koristite.

Niko ne uživa u prehladi ili gripu, ali začepljen nos koji dolazi uz to može da bude jedan od najdosadnijih simptoma sa kojima treba da se nosite.

Ne samo da vam je teško da dišete, to može da utiče i na kvalitet vašeg sna. A kada san pati, vreme oporavka duže traje, pa će biti potreban duži period pre nego što počnete da se osećate bolje.

To je ono što sprejeve za nos čini tako privlačnim. Sa samo nekoliko prskanja možete da osetite trenutno olakšanje. Međutim, predugo oslanjanje na sprej za nos možda će napraviti više štete nego koristi.

Nisu svi sprejevi za nos isti

Prvo, važno je razumeti da na tržištu postoji nekoliko vrsta nazalnih sprejeva. Svi oni tretiraju isti problem kakav je zapušen nos, ali se koriste za različite uzroke.

- Postoji nekoliko kategorija nazalnih sprejeva, ali one koje se najčešće koriste su sprejevi na bazi steroida za alergije ili dugotrajnu upotrebu i oni brzo delujući nazalni dekongestivi - rekao je dr Omid Mehdizadeh, otorinolaringolog i laringolog iz "Providence Saint John’s Health Center" u Kaliforniji.

Nazalni sprejevi na bazi steroida rade tako što koriste steroide kako bi pomogli u smanjenju upale i sluzi u nosu koji izazivaju začepljenost.

- Dekongestivni sprejevi za nos deluju tako što sužavaju krvne sudove u nosu - rekla je dr Darija Long Gilespi i dodala da "to dovodi do manjeg dotoka krvi u nazalno tkivo, a time i do manjeg otoka i začepljenosti".

Određeni sprejevi za nos mogu imati povratni efekat

Postojala je dugogodišnja tvrdnja kada su u pitanju sprejevi za nos da ako ih koristite predugo mogu da izazovu zavisnost, što će rezultirati češćom zapušenosti.

To je uobičajeno verovanje, rekao je dr Mehdizade, i ono nije potpuno neosnovano.

- Mnogi ljudi nisu svesni koji sprejevi za nos povećavaju rizik od povratka zapušenosti i oni koji su bezbedni za dužu upotrebu. Dekongestivni sprejevi za nos posebno povećavaju rizik od povratka zapušenosti jer sužavaju krvne sudove i tkiva koja tako brzo izazivaju oticanje - objasnio je on.

Doktor je dodao da ako hronično koristite ovakav lek, čim prestanete sa korišćenjem, tkivo postaje zavisno od hemikalije. To je ono što stvara povratnu zapušenost koja bi mogla da bude gora od početne zapušenosti nosa.

- Klinički, ovo se naziva povratna hiperemija sluzokože, što znači da umesto smanjenog protoka krvi, zapravo dobijate povećanje protoka krvi, izazivajući upornu blokadu koju više ne popravljaju dekongestivi - dodala je dr Long Gilespi.

Niko ne želi da zapušenost nosa traje duže nego što je potrebno, kao što niko ne ćeli da se to pretvori u uporan simptom.

Dakle, koliko je predugo kada je u pitanju upotreba nazalnih dekongestiva u slučaju prehlade ili gripa?

- Ne koristite nazalne dekongestive duže od tri dana - rekla je dr Long Gilespi. Nakon toga, rizikujete da se nosite sa povratnom zapušenosti nosa.

Dr Mehdizadeh je dodao da ako ih koristite duže od tri dana, na primer nedeljama ili mesecima, možete da oštetite sluznicu nosne šupljine, uključujući stanjivanje tkiva, što može da dovede do rinitisa.

Drugi načini koji mogu da pomognu da bolje dišete kada ste bolesni

Ako se i posle trodnevnog korišćenja nazalnih dekongestiva i još uvek se ne osećate bolje, ne paničite. Dr Long Gilespi je predložila dodatne korake koje možete da preduzmete da biste olakšali disanje, bez straha od povratnog efekta.

Korišćenje rastvora morske soli i upotreba inhalatora su samo neki od načina da trenutno olakšate disanje.

Ukoliko zapušenost jednostavno ne prestaje, dr Mehdizadeh je rekao da je bi bilo dobro da posetite specijalistu kako bi se eventualno isključila alergija, a ne prehlada kao osnovni uzrok.

- Naročito ako imate druge simptome kao što su svrab i suzenje očiju, curenje iz nosa i svrab, kao i svrab u grlu, dugotrajni sprej za nos na bazi steroida može da bude bolji izbor za vas - rekao je on.

Doktor je dodao da takođe postoji mogućnost da ako je vaša kongestija izolovan simptom i sprejevi za nos ne rade, to može da bude strukturni problem kao što je devijacija septuma ili nosni polipi.

U svakom slučaju ako ne osetite olakšanje nakon korišćenja nazalnih sprejeva ili drugih dekongestiva, a imate bol, nelagodnost ili ponavljajuće krvarenje iz nosa, potražite procenu specijaliste.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

nazalni sprejnossprejsprej za nos