LUTKA KOJA SLAVI RAZLIČITOST: Napravljena Barbika sa Daunovim sindromom (FOTO)

Napravljena je prva verzija Barbi lutke koja predstavlja osobu sa Daunovim sindromom. Nova lutka je deo linije Mattel Barbie Fashionistas, koja je osmišljena tako da promoviše različite vrste i mogućnosti lepote i da se bori protiv stigmatizacije fizičkih invaliditeta.

Prethodne lutke iz kolekcije Barbie Fashionistas su predstavljale osobe sa protetskom nogom, zatim osobe sa slušnim pomagalima, bilo je i Barbika u invalidskim kolicima i kao i onih s vitiligom, od kojeg delovi kože nemaju pigment.

Za najnoviju Barbiku iz serije Barbie Fashionistas, u Matelu su kazali da su pri izradi lutke konsultovali Nacionalno društvo za Daunov sindrom kako ne bi napravili grešku kad je reč o obliku, karakteristikama, odeći, čak i dodacima i ambalaži u kojoj je lutka. Hteli su da budu sigurni da će lutka verno predstaviti osobu sa Daunovim sindromom.

Zašto je važna lutka koja predstavlja različitost?

Daunov sindrom je genetsko stanje koje utiče na kognitivne sposobnosti osobe, uzrok je blagih do teških smetnji u učenju i osobe sa ovim sindromom imaju prepoznatljive karakteristike lica.

- Ovo mnogo znači za našu zajednicu. Prvi put deca sa Daunovim sindromom mogu da imaju Barbiku koja liči na njih - rekla je Kandi Pikard, predsednica i izvršna direktorka NDSS (Nacionalnog društva za Daunov sindrom).

- Ova Barbika služi kao podsetnik da nikada ne treba da potcenjujemo moć reprezentacije. To je ogroman korak napred za inkluziju i trenutak koji slavimo.

Kultni brend Barbi, koji je nastao pre 64 godine, odnedavno je proizvodnju najpopularnije lutke na svetu odlučio da prilagodi stvarnosti posvetivši pažnju različitostima u izgledu.

Kompanija se dugo suočavala s kritikama jer je devojčicama davala uzor ženskog tipa tela nerealnih proporcija.

Decenijama posle svog debija 1959, Barbike su i dalje bile svetle puti, vitke, plavokose, sa veoma uskim strukom, uvek se klackajući na neverovatno visokim štiklama.

Konačno, 2016. godine, kada se suočila sa smanjenjem prodaje lutke, Matel je napravio Barbiku realističnijom. Nove lutke su postale raznovrsne u svom izgledu. Barbi je ponovo predstavljena u četiri tipa tela i sedam tonova kože, sa 22 boje očiju i 24 frizure.

Njena evolucija se nastavlja sa Barbie Fashionistas, koja je došla tri godine kasnije.

Barbi nosi roze ortoze

Najnovija Fashionistas lutka, za koju u Matelu kažu da su konsultovali i medicinske stručnjake za njenu izradu, predstavlja novo lice i telo koja ilustruje žene s Daunovim sindromom.

Lice ima okrugli oblik, lutki su i manje uši, ravan nosni most, dok su oči blago ukošene u obliku badema.

Dlanovi lutke imaju jednu liniju, karakteristiku koja se često povezuje sa osobama sa Daunovim sindromom, navode u Matelu.

Nova Barbi nosi roze ortoze (ortopedska pomagala) za gležanj koje se slažu sa bojama na njenoj haljini. Određen broj dece s Daunovim sindromom koriste ortoze za podupiranje stopala i gležnjeva. Barbikine patike imaju rajsferšlus koji predstavlja decu sa Daunovim sindromom.

Barbikina haljina sa puf rukavima ima leptire i žute i plave boje, koje su simboli osvešćenosti o postojanju ljudi s Daunovim sindromom oko nas.

Lutkina ružičasta ogrlica ima privezak – simbol koji ujedinjuje zajednicu sa Daunovim sindromom i predstavlja tri kopije 21. hromozoma – genetskog materijala koji prouzrokuje karakteristike povezane sa Daunovim sindromom.

- Naš cilj je da omogućimo svoj deci da vide sebe u Barbi, a istovremeno podstičemo decu da se igraju igračkama koje nisu uniformisane i razvijaju svest o lepoti različitosti - rekla je Lisa Meknajt, izvršna potpredsednica kompanije Matel i globalna šefica odeljenja za Barbike i lutke.

Meknajt je rekla da je Matelov cilj "igra protiv društvene stigme".

- Lutka koja je izvan detetovog ličnog iskustva može naučiti razumevanju i izgraditi veći osećaj empatije... Ponosni smo što predstavljamo Barbi lutku sa Daunovim sindromom kako bismo bolje predstavljali svet oko nas i unapredili našu posvećenost da slavimo inkluziju kroz igru - rekla je ona.

Izvor: RTS
Foto: Mattel

barbikadaunov sindromlutkaMattel