FINALE PESME EVROVIZIJE 2023: Za trofej se bore pevači iz 26 zemalja, predstavnik Srbije nastupa peti

U Liverpulu se večeras održava veliko finale Pesme Evrovizije. Za trofej se bore predstavnici 26 zemalja, a među njima je i predstavnik Srbije Luk Blek koji će nastupiti peti sa pesmom "Samo mi se spava".

Ovogodišnje takmičenje, odlukom Evropske radiodifuzne unije, organizuje Velika Britanija u ime prošlogodišnjeg pobednika Ukrajine koja zbog ratnog stanja nije mogla da ugosti evropske muzičare.

U večerašnjem finalu će nastupiti takmičari iz 26 zemalja – po 10 najboljih iz oba polufinala, predstavnici Ukrajine i takozvane "velike petorke" kojima je zagarantovano učešće u finalu.

Večerašnjeg pobednika će zajednički odabrati žiri i publika, a prvi put na Pesmi Evrovizije u mogućnosti su da glasaju i gledaoci iz zemalja koje ne učestvuju. Njihovi glasovi će se voditi kao "ostatak sveta" biće uračunati kao glasovi jedne države.

Iz država koje ne učestvuju glasa se putem interneta, dok gledaoci iz zemalja koje se takmiče glasaju, kao i do sada, telefonom.

Direktan prenos velikog finala iz Liverpula počinje u 21 čas uz direktan prenos na RTS 1, RTS Svet, Radio Beogradu 1 i multimedijalnoj platformi RTS Planeta.

Izvor: RTS
Foto: Promo

evrovizijaLuk BlekPesma evrovizijePesma Evrovizije 2023rtsvelika britanija