NOVČANE KAZNE ZA NEPOSLUŠNE TURISTE: Selfi i fotografisanje u Portofinu? Neće moći!

U Italiji već neko vreme postoji problem prevelikog broja turista, prekomernog turizma (overtourism) kako ga je nazvala Svetska organizacija za turizam, koji ima negativan uticaj na život stanovništva kao i na iskustvo samih turista koji otežavaju kretanje kroz mesta koja posećuju. Opština Portofino u regionu Ligurija pokušaće da tome stane na put.

Portofino, malo mondensko primorsko mesto sa samo 400 stanovnika, preko leta poseti nekoliko stotina hiljada turista i tada više ne predstavlja primorsko, mirno, ribarsko mesto kakvo je nekada bilo već mesto u kome je kretanje nemoguće zbog prevelikog broja ljudi.

Stanovnici su tražili od gradonačelnika da se koncentriše na kvalitet a ne na kvantitet. Iz tog razloga usvojen je dekret, na predlog gradonačelnika Matea Vijakave, kojim se uvode takozvane crvene zone, tj. zabranjuje se zaustavljanje i zadržavanje toka kretanja ljudi na glavnom trgu i uz more, kao i na glavnom molu Umberto Prvi, u šta spada i pravljenje fotografija, selfija. Kazne su od 68 pa do 275 evra.

Iz lokalne policije navode da, ako je reč o velikim grupama, naročito onima koje silaze sa kruzera, oni ne mogu svi da budu na jednom mestu, i turistički vodič, kada ih okuplja, mora da nađe način da ih sprovede i okupi na nekom širem prostoru.

Turistički vodič dodaje da ima dana kada ima zaista previše ljudi, kada je previše haosa i misli da nije loše da se uvedu pravila ponašanja.

Pravila se ne odnose samo na one koji fotografišu već na sve koji na neki način ometaju kretanje pešaka. Cilj je smanjenje i reorganizacija ogromnog broja turista.

U zabranu je uključen i pristup vozilima težim od 15 tona kao i mogućnost da se oni koji imaju posebnu dozvolu za ulazak u gradić kreću brzinom od samo 10 km na sat.

Prošle godine je u Portofino pristalo više od hiljadu privatnih jahti i 70 kruzera, sa kojih se iskrcalo oko 60.000 putnika, a tu je i gradski prevoz do susednih mesta.

S druge strane, tu su ugostitelji koji žive od turizma i koji su izjavili da nikada nisu videli toliki priliv turista kao 2022. godine. Turisti svakako nisu problem, ali je problem prostor, pa su ove zabrane dobrodošle, kako bi svako mogao da doživi najlepše iskustvo u ovom gradiću. Ove zabrane su stupile na snagu i treba ih poštovati do 15. oktobra, svakog dana od devet do 18 časova.

Nakon ove zabrane stižu i nove: zabrana kretanja bez obuće i bez majice, ili samo u kostimu za kupanje. Turisti neće moći ni da piju alkoholna pića iz flaše dok sede na podu ili uz obalu. Muzika se gasi trideset minuta posle ponoći. Cilj je, dakle, da se ovom gradiću vrate mir i red, ali da se pritom ne obeshrabre turisti koji su izvor prihoda za sve meštane.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

fotografisanjeitalijakaznenovčane kazneportofinoselfi