NUTRICIONISTI SAVETUJU: Tokom toplih dana jedite hranu koja osvežava

Šta jesti, a šta izbegavati narednih dana? Da li je bitno šta jedemo kada je napolju toplo, kako da se osvežimo?

- Treba voditi računa o svom zdravlju, i čim se nešto u organizmu promeni treba da se zapitamo šta se to desilo. Činjenica je da hrana jeste ta koja nas uvodi u naše vizuelne probleme, umor, koža, višak kilograma. Moramo da vodimo računa o sebi i svojim obrocima. Na svaka četiri sata treba nešto pojesti - rekla je Milka Raičević, nutricionistkinja.

Napominje da ukoliko je naš organizam zdrav, sam će nam dati signal šta mu se jede. Kada je toplo vreme treba uzimati hranu koja je bogata vodom. Treba unositi dovoljno tečnosti, a sve to treba potkrepiti fizičkom aktivnošću. Crveno, žuto, zeleno i belo treba da bude u našem tanjiru.

Ističe da je jagoda voće koje čuva naš um, mentalni sklop, telo i kožu. Ima malu kalorijsku vrednost, a preporuka je da se dan počne sa voćem i žitaricama. Cvekla je korisna, održava nam krvni pritisak u ravnoteži. Treba je jesti sirovu.

- Kada je toplo preporuka je da se piju topli čajevi i jedu tople supe. Tada nema toplotnih udara. Dobro je konzumirati hranu koja je sobne temperature, jer to treba našem organizmu. Ako je nešto hladno, organizam mora da potroši dodatne enzime da bi se odbranio od temperaturnog šoka.

Ne preterujte u hrani, postoji redosled

- Tu postoji broj 5: dve voćke i tri puta povrće tokom dana. Mera voća je šaka. Kada su u pitanju salate, važno je dodati limun. Posle salate treba pojesti supu, pa onda glavno jelo - ističe nutricionista.

Kako do savršene linije

- Postoji nešto što je zakon za naše telo – ne smemo da budemo gladni, jer organizam pati. Jedite, ali vodite računa o količini hrane, tako se kilogrami ne povećavaju. Nisam za smuti sa pet vrsta voća. Treba uzimati kefir, dovoljno vode, mlečne proizvode. Treba osluškivati svoj organizam - istakla je nutricionistkinja.

- Osvestite svoje potrebe, nemojte se odricati hrane. San, smeh, supa, sirova hrana, sport. To je recept - rekla je Milka Raičević.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

mlečni proizvodipovrcesalatavoće