KLJUČ JE U HIDRATACIJI: Leti je potrebna veća briga o kosi

Lepa i negovana kosa je san svake žene, a do nje je mnogo lakše doći nego što vam se čini. Suva kosa kao slama može da bude ružna prošlost ako se promene svakodnevne navike, koriste odgovarajući preparati i zaštitna sredstva.

Dehidrirana kosa ne izgleda lepo, gruba je na dodir i oštećena je. Ovaj proces se ne dešava preko noći. Često stilizovanje, feniranje, preterano korišćenje tretmana, farbanje, osnovni su razlozi zašto je kosa isušena i beživotna.

Na kvalitet kose utiču i loše životne navike, neadekvatna ishrana, kao i nedostatak fizičke aktivnosti.

Hidratacija uz ulje i kreme

U bukvalnom prevodu hidratacija bi značila – dodati vodu. Pijući vodu hidriramo telo iznutra, ali nekada je potrebno poraditi i na promeni drugih navika.

Ulje i kreme za kosu su važne komponente, jer imaju uticaj na zadržavanje vlage.

Preporučuju se omekšavajući puteri i ulja, poput ši putera i ulja jojobe i kokosovog ulja ili prirodnih ovlaživača kao što je glicerin.

Pene i gelovi

Sušenje kose fenom i ispravljanje kose u najvećoj meri oštećuje vlasi. Zato frizeri, piše "In style", preporučuju korišćenje pene i gela za oblikovanje kose. Tako ćete imati oblikovanu frizuru, a poštedećete je dodatnog isušivanja.

Za dubinsku hidrataciju, masku nanesite na suvu kosu, izbegavajte koren kose, na koji se može staviti ricinusovo ulje. Posle nanošenja maske, kosu skupiti, staviti preko nje kapu za tuširanje i zagrejte je.

Ovo pakovanje držite što duže, a na svakih pola sata grejati glavu fenom.

Ne prijaju joj so i hlor

Kosi je potrebno, i kada postignete željeni cilj i teksturu, da nastavite da je negujete, s posebnom pažnjom tokom letnjih meseci.

Naime, sunce, slana voda i hlor iz bazena najveći su sezonski neprijatelji koji isušuju kosu tako da joj je tokom leta potrebno znatno više hidratacije.

Najbolji način da se kosa zaštiti tokom predstojećeg perioda je, navode stručnjaci, koristiti marame ili šešire i kape za plivanje.

Osim tretmana za kosu, važno je piti barem dve litre vode dnevno. Ubacite u svoju rutinu i čajeve, a izbacite gazirana pića i alkohol.

Med i kokosovo ulje

Maska za suvu kosu sadrži kombinaciju kašike kokosovog ulja i kašike meda. Pomešati sastojke u činiji, naneti na kosu i staviti kapu za tuširanje. Ostaviti da deluje pola sata.

Kvasac rešava stvar

Maska od kvasca pravi se tako što se kockica svežeg kvasca rastopi u malo toplog mleka, a može da se doda i kašičica meda i kašika maslinovog ulja. Neka maska stoji sat vremena.

Maska s bananom

Ova maska se teže ispira, ali je veoma efikasna. Bananu izblendirati da bude kašasta. Naneti na mokru kosu i posle sat vremena je isprati.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

hidratacijakosaletomaska za kosunega kose