KLIMATOLOZI OTKRIVAJU: Čeka li nas još olujnog nevremena?

Ovih dana, olujni vetrovi, udari groma i grad pokazali su da se moramo prilagoditi vremenskim neprilikama i pratiti upozorenja na opasnost od nepogoda. Klimatologe takvo vreme ne iznenađuje. Goran Mihajlović iz RHMZ-a kaže za RTS da početak nedelje donosi stabilizaciju vremena, ali da u sredu stiže novo osveženje. Avgust će, prema njegovim rečima, biti nešto topliji od proseka.

- Početak nedelje doneće stabilizaciju. U ponedeljak i utorak bi bilo pretežno sunčano, veoma toplo, u utorak između 35 i 40 stepeni maksimalna temperatura, ali već u toku noći ka sredi stiže novo osveženje i naoblačenje koje će zahvatiti najpre sever i zapad zemlje i ponovo doneti lokalne pljuskove i grmljavinu. Do kraja sedmice bi se zatim zadržalo umereno toplo i uglavnom stabilno vreme - naveo je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, naša prva priprema kada su najavljene nepogode je da pratimo informacije o vremenu.

- Izveštavanje Hidrometeorološkog zavoda pokazalo se u prethodnim danima zaista aktuelno i ažurno i to je ono što je prva stvar u pripravnosti. Druga je da prilagodimo svoje aktivnosti, da pratimo sve one savete kako se ponašati pre, u toku i nakon olujno-grmljavinskih nepogoda, jer nažalost i žrtve koje smo imali uglavnom su posledica nepoštovanja onih osnovnih pravila koja su objavljena od strane Sektora za vanredne situacije i pre svega značajna da bi se osigurao i obezbedio život - kazao je Mihajlović.

Ističe da sinoptička situacija, raspored vazdušnih masa, kretanje, taj sudar toplog i hladnog vazduha, nestabilnost, zatim velike količine vlage, različit vetar po visini, odnosno smicanje vetra po visini, sve je to uslovilo da imamo ove intenzivne olujno-grmljavinske nepogode, organizovanu konvekciju koja je donela u većini krajeva razorna dejstva.

- Ovakve oluje nisu neobične za leto, ali ono što je karakteristika ove godine jeste da smo nakon veoma toplog vremena imali prisustvo jedne izuzetno nestabilne vazdušne mase i to je rezultiralo ovim što smo imali prethodnih dana - naveo je Mihajlović.

Avgust će, kaže, biti nešto topliji od proseka.

- Srednja temperatura između 30 i 32, možemo očekivati 10 do 15 tropskih dana, to su oni dani sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni i padavine neće biti u granicama proseka između 50 i 70 milimetara - zaključio je Mihajlović.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Goran Mihajlovićnevremeolujaolujno nevremerhmzvremenska prognoza