STRUČNJACI OTKRIVAJU: Kako razlikovati toplotnu iscrpljenost od umora i kada potražiti pomoć lekara?

Bez obzira da li ste na odmoru ili se izležavate kod kuće, normalno je da osećate potrebu za popodnevnim spavanjem tokom vrelih dana.

Ali kako možete reći da li je pospanost posledica umora ili toplotne iscrpljenosti? Lekari imaju odgovor.

Šta je toplotna iscrpljenost?

- Produženo izlaganje toploti može izazvati iscrpljenost. To je odgovor tela na prekomerni gubitak vode i soli. Simptomi se mogu okarakterisati kao obilno znojenje, ubrzano disanje, glavobolja, visoka temperatura, mučnina, ubrzan i slab puls, vrtoglavica i osećaj umora - kaže dr Priti Danijel.

Stariji, odojčad, deca i oni sa hroničnim bolestima su skloniji toplotnoj iscrpljenosti. Iako ovo stanje nije opasno po život, toplotna iscrpljenost je znak upozorenja da se morate odmah ohladiti kako biste sprečili napredovanje u toplotni udar.

- Uklonite svu nepotrebnu odeću, lezite i podignite stopala iznad nivoa srca i pijte puno vode - savetuje dr Luk Pouls.

Ako ne počnete da se hladite posle 30 minuta, potražite medicinsku pomoć jer možete dobiti toplotni udar.

Koja je razlika između toplotne iscrpljenosti i umora?

Toplotna iscrpljenost je direktna posledica previše vremena provedenog na suncu i često podiže telesnu temperaturu iznad 38 stepeni Celzijusa, što nije slučaj sa umorom, koji može biti uzrokovan načinom života kao što su poremećaji spavanja, alkohol i loša ishrana.

- Ako imate nedostatak energije ili bolove, mislite na to kao na umor. Ali ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, to bi mogla biti iscrpljenost od toplote - dodao je dr Danijel.

Šta je toplotni udar?

- Toplotni udar je rezultat pregrevanja. Naša unutrašnja temperatura raste i stvara konfuziju, pospanost i može dovesti do napada - objašnjava dr Danijel.

Za razliku od toplotne iscrpljenosti, ovo stanje je mnogo ozbiljnije i može izazvati konfuziju, delirijum, napade i gubitak svesti. Zato toplotni udar treba tretirati kao hitan slučaj, dok u slučaju toplotne iscrpljenosti osobu treba rashladiti.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

toplotni udarumorvrućinavrućine