NOVI ŠOKANTNI ZAKON: Nemci će moći da menjaju pol svakih godinu dana

Komplikovana birokratska procedura u vezi sa promenom pola u Nemačkoj treba da se smanji nakon što je nemačka vlada u sredu odobrila nacrt Zakona o rodnom samoopredeljenju.

Ovaj potez pozdravili su aktivisti za prava LGBT osoba, ali ga je kritikovala konzervativna opozicija.

Nemačka koalicija levog centra planira da reformiše sadašnji sistem, zasnovanom na Zakonu o transseksualcima iz 1980. godine, koji zahteva od ljudi da se podvrgnu lekarskom pregledu, kao i skupom i često dugotrajnom sudskom procesu kako bi u dokumentima promenili pol, prenosi "Rojters".

Prema reformi, koja će biti predstavljena parlamentu, transrodne, interseksualne i nebinarne osobe ubuduće bi mogle jednostavno da promene svoje podatke - posetom lokalnom matičnom uredu.

Prema novom zakonu ne postoji opšte starosno ograničenje za promenu pola, ali će za decu mlađu od 14 godina zahtev morati da podnesu roditelj ili staratelj.

Reformom zakona takođe se nastoji da se spreči učestala promena pola u dokumentima, pa on sadrži zabranu svake dalje promene u roku od godinu dana od prve.

Ministar pravde Marko Bušman izrazio je uverenje da će parlament usvojiti reformu. On je, odgovarajući na zabrinutost kritičara da bi reformisana pravila mogla olakšati muškarcima pristup prostorima samo za žene, rekao da zakon ne utiče na pravila unutar preduzeća.

Novi zakon kritikovao je Ginter Krings, član konzervativne CDU, zbog toga što ne zahteva da deca prođu konsultacije pre promene imena i pola.

Kako se navodi, medicinske procedure za promenu pola nisu obuhvaćene zakonodavstvom i biće regulisane važećim medicinskim standardima.

Izvor: Sputnikportal.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

nemačkapromena pola