ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Vreme doručka povećava rizik od dijabetesa za 59 odsto

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu. To je zato što vaše telo prolazi kroz takozvani post tokom spavanja i potrebna mu je energija ujutru. Zato je važno doručkovati ranije.

Novo istraživanje Instituta za globalno zdravlje u Barseloni, koje je sprovedeno na 100.000 ljudi, pokazalo je da vreme kada odlučite da doručkujete može povećati vaše šanse za dobijanje dijabetesa.

Glavni autor studije doktor Manolis Kogevinas otkrio je da doručak posle devet sati ujutru povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 59 odsto, u poređenju sa osobama koje su doručkovale pre osam sati ujutru.

Takođe, istraživanjem su otkrili da nije zdravo potpuno preskočiti doručak jer i to povećava šanse za dijabetes, a otkrili su da i večera posle 22 sata može povećati rizik od ove bolesti. Ističu da osobe koje češće jedu manje obroke smanjuju rizik od dijabetesa.

Posebno navode da metabolizam treba održavati u skladu sa unutrašnjim "satom" tela, poznatim kao cirkadijalni ritam, koji reaguje na svetlost. Tako telo konstatuje da ste budni tokom dana, a kada padne mrak, daje signal da je vreme za spavanje.

Prethodne studije su takođe pokazale da ishrana neusklađena sa vašim dnevnim ritmom može povećati rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i prekomerne težine. Iako je dijabetes češći kod starijih osoba, stručnjaci su upozorili da se sada brže širi kod osoba mlađih od 40 godina.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Freepik.com

cirkadijalni ritamdijabetesdijabetes tip 2doručakhranarizik od dijabetesavreme doručkazdravlje