"ODGOVARAJUĆA SRAZMERA": Nova pravila za iznajmljivanje stana u Berlinu - samci neće moći mnogo da biraju

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Pre skoro dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu.

Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je "Fenix magazin".

Uprkos svim kritikama, projekat je sada i zvanično prihvaćen. Samci u Berlinu će u budćnosti moći da se useljavaju samo u male jednosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajmljuju ​​stanove s više soba.

- Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio - piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama "Berlinovo".

Nejasne smernice

Na pitanje nemačkog lista "B.Z." šta tačno znači "odgovarajuća srazmera", gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce. Međutim, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

berliniznajmljivanje stananajam stananemačka