PRONAĐI ME: Sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučajevima nestanka dece od danas je aktivan i u Srbiji

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica - "Pronađi me", koji u više zemalja sveta već postoji kao "Amber Alert" danas je pušten u rad.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić kazao je da je taj sistem prvi u regionu i većem delu zemalja Evrope. Sam sistem će se razvijati u dve faze - u prvoj fazi su ključni mediji, mobilni operateri i Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Druga faza uključuje mesta gde je velika frekvencija ljudi, kao što su benzinske pumpe, tržni centri, banke, ali i društvene mreže.

Građanima će stizati i SMS poruke sa obaveštenjem o nestalom detetu i informacijama koje su u tom trenutku poznate.

JP "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.

Mediji obavezni da prekinu program

Što se tiče obaveze medija u ovom sistemu, oni će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta.

- Prekidanje će se ogledati u tome da će morati da se objavi jedna formatirana fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama i eventualno neki podaci vezani za sam nestanak, u smislu gde je dete poslednji put viđeno, šta je imalo na sebi - ukazao je Jurić.

Na pitanje koji su kriterijumi za pokretanje sistema, Jurić je naglasio da sistem ne može biti pokrenut sa svakim prijavljenim nestankom, već moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

- Ukoliko je dete mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Takođe će se pokrenuti i ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, kao i u situaciji kada se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti - objasnio je Jurić.

Sistem "Pronađi me" je preventivan

Jurić je ranije rekao da je želja i zamisao tima koji je radio na implementaciji sistema "Pronađi me" da se taj sistem ne pokrene nijednom.

- Mi ćemo ovaj sistem pokretati isključivati onda kada je jako potrebno i kada smo potpuno sigurni da je to dete u životnoj opasnosti. Prema statističkim podacima za kriminalne otmice, sistem se neće pokretati više od jednog ili dva puta godišnje, upravo zbog toga da ne izgubi na važnosti i da svaki put kada se pokrene znamo da moramo biti izuzetno oprezni i da se osvrnemo oko sebe i uradimo sve što je do nas da pomognemo u potrazi - poručio je Jurić.

Izvor: Blic.rs
Foto: MUP Republike Srbije

Amber alertigor jurićministarstvo unutrašnjih poslovanestala decanestanak decenestanak maloletnikaPronađi mesrpski amber alert