SRPSKI "AMBER ALERT": Kako će izgledati hitno obaveštenje o nestanku maloletnika?

Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je pravlinik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnika.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, ovim pravilnikom bliže se uređuje način ispunjavanja obaveza pružalaca medijskih usluga u vezi sa načinom objavljivanja (emitovanja) programskog sadržaja, koji za predmet ima hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnika, a u cilju prikupljanja informacija koje mogu pomoći u sprovođenju mera traganja za maloletnikom i njegovom pronalasku.

- Pružalac medijske usluge, po prijemu informacije upućene od strane ministarstva, bez odlaganja objavljuje (emituje) obaveštenje o nestanku maloletnog lica. Obaveštenje je pružalac medijske usluge dužan da objavi (emituje) u trajanju od najmanje 20 sekundi, u neizmenjenom obliku i identičnoj sadržini u kojima mu je dostavljeno od strane ministarstva. Pružalac medijske usluge dužan je da obaveštenje objavljuje (emituje) u narednih 48 sati i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta - stoji u pravilniku.

Nakon proteka 48 sati od prvog objavljivanja, prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja, navodi se.

- Pružalac medijske usluge, po prijemu informacije upućene od strane ministarstva da je nestalo maloletno lice pronađeno, bez odlaganja prekida objavljivanje (emitovanje) obaveštenja o nestalom maloletnom licu i pre isteka roka ovog pravilnika, obaveštavajući javnost da je lice pronađeno. Istovremeno sa prekidom objavljivanja (emitovanja) obaveštenja o nestalom maloletnom licu, a u cilju zaštite podatka o ličnosti maloletnika, pružalac medijske usluge dužan je da, bez odlaganja, obriše sve podatke iz obaveštenja o nestalom maloletniku - piše u Službenom glasniku.

Podsećamo, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić istakao je ranije da je Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo Instrukciju o postupanju policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maloletnog lica i načinu hitnog obaveštavanja javnosti, koja definiše jasne i precizne korake aktiviranja i funkcionisanja sistema.

Izvor: N1
Foto: Promo

Amber alertnestanak maloletnika