NAUČNICI TVRDE: Muzika može da pomogne u ublažavanju fizičkog bola

Muzika može da ima terapeutski efekat, kao pravi "slušni analgetik", pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Mekgil u Montrealu.

Od pesme Nine Inch Nails "Hurt" koju je obradio Džoni Keš, preko istoimenog singla Kristine Agilere iz 2006. do REM-ovog hita "Everybody Hurts", bol, obično emocionalna, je večita tema pesama.

Ali istovremeno, muzika može da ima terapeutski efekat, kao pravi "slušni analgetik", pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Mekgil u Montrealu.

Nalazi, objavljeni u časopisu "Frontiers in Pain Research", sugerišu da omiljena muzika stvara emocionalni odgovor koji može da ublaži bol.

Slušanje omiljenih pesama "može značajno da smanji intenzitet bola i nelagodnosti", dok "nepoznate pesme nemaju takav efekat", otkrio je glavni autor studije Darijus Valevičius, koji je testirao efekat serije melodija na 63 osobe.

- Možemo grubo proceniti da je omiljena muzika smanjila bol za jedan poen na skali od deset, što je jednako snažno koliko i lek protiv bolova koji se izdaje bez recepta - rekao je on.

Naučnici su ovo testirali tako što su učesnicima na ruke stavili termalno okruženje koje je zagrejalo taj deo njihovog tela do bola.

Ispitanici su slušali pesme koje su sami izabrali, one koje su odabrali istraživači, a treća grupa nije puštala nikakvu muziku.

- Omiljena muzika koju su sami odabrali učesnici studije imala je mnogo veći efekat na smanjenje akutnog toplotnog bola nego opuštajuća, ali nepoznata muzika - rekao je Valevicius.

A prethodna istraživanja su pokazala da muzika može da pomogne u ublažavanju fizičkog bola, depresije i visokog krvnog pritiska.

Centar za istraživanje bola Univerziteta u Juti objavio je hipotezu da "muzika može da pomeri kognitivni fokus sa bola", a neka ranija istraživanja su pokazala da muzička terapija, može da smanji potrebu za lekovima do 50 odsto.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Freepik.com

analgetikbolmuzikaomiljena pesmaslušni analgetik