JEDINSTVENI NOVČIĆ: Za kovanicu od dva evra vlasnik traži 99.000

Trgovac iz Donje Saske objavio je oglas koji je izazvao pometnju na internetu, pišu nemački mediji. Reč je o "vrlo retkom" novčiću od dva evra za koji vlasnik traži 99.000 evra.

Radi se o novčiću nemačkog grada Bremena. Novčić prikazuje zgradu opštine u Bremenu i kip bremenskog Rolanda, simbole najmanjeg nemačkog grada – države i deo svetske kulturne baštine UNESCO-a, prenosi "Fenix magazin".

Posebna kovanica pojavila se 2010. godine u 30 miliona primeraka, navodi portal "muenzen.eu". Stranica takođe procenjuje vrednost kovanice na samo tri evra.

Dakle, kako onda trgovac dolazi do svoje astronomske tražene cene?

Prema procenama stručnjaka, čak i najvredniji poznati novčić od dva evra "Grejs Keli" vredi tek nešto više od 3.000 eura. Može li cena bremenske kovanice zaista biti opravdana?

Prema rečima vlasnika, da, jer on kaže da je to "monumentalna varijanta". Umesto uobičajene legure nikal-bakar-mesing, kovanica je izrađena od jednog metala pa je to čini "čistom".

Ostale ponude na malim oglasima su maksimalno 450 evra ili po dogovoru. Čak i na službenim prodajnim mestima, kao što je kompanija za trgovinu kovanicama MDM, prigodni novčić možete nabaviti za samo 12,99 evra. I definitivno je blistavo čist i nije tako izgreban kao oni u malim oglasima.

Međutim, prema rečima vlasnika, njegov novčić od 2 evra je jedinstven.

- Do sada nije pronađen nijedan drugi primerak - jedinstvena ponuda na platformi - napisao je u oglasu.

Majkl Beker, predsednik strukovnog Udruženja nemačkih trgovaca kovanicama, već je upoznat sa ovom "kovanicom" Bremenske kovnice. Međutim, on upozorava i na astronomsku ponudu. Njegove kolege iz branše vrednost tog novčića bi procenili na najviše 1.000 evra.

- Cene koje se ovde traže su, u najmanju su ruku, nemoralne, ako ne i kriminalne! - ljutito kritikuje Beker.

Na fotografiji koja je priložena uz oglas se ne može zaključiti je li ova kovanica zaista jedinstvena ili je hemijski tretirana, ili posrebrena, ili na neki drugi način obrađena.

- Uz cenu od gotovo 100.000, ovu kovanicu definitivno ne bi trebalo da kupite - poručio je Beker.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

2 evraBremenkovanicanemačkaoglas