"Naša deca u našim muzejima" - Učenici OŠ "Kralj Petar I" u poseti Muzeju primenjene umetnosti

Projekat "Naša deca u našim muzejima" je deo naučnoistraživačke i edukativne delatnosti u kulturi koji će svojom realizacijom doprineti značaju približavanja muzejske građe i svih drugih sadržaja koje nude muzeji, galerije spomen-zbirke, sakralni i drugi objekti koji čuvaju i kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo na teritoriji Grada Beograda, deci i omladini osnovnoškolskog uzrasta.

U saradnji sa Muzejem primenjene umetnosti tokom decembra biće organizovano više poseta dece osnovnoškolskog uzrasta kako bi se deci predstavila jedna kulturna ustanova i uz zanimljiva vođenja prilagođena njihovom uzrastu negovala ljubav prema umetnosti uz nadu da će ih ovo motivisati da svoje slobodno vreme provode i u drugim kulturnim objektima i da će se probuditi dečija radoznalost koja će ih vući da dalje istražuju svet. Kako bi menjali svet na bolje moramo krenuti sitnim, a snažnim koracima i truditi se da deca usvajaju prave vrednosti. To je upravo jedan od ciljeva projekta "Naša deca u našim muzejima".

U sredu, 27. decembra 2023. godine, naredna grupa đaka iz osnovne škole "Kralj Petar I" u Beogradu imaće priliku da uz pratnju vodiča obiđe stalnu postavku Muzeja primenjene umetnosti. Vođenje kroz izložbu će trajati koliko i jedan školski čas - 45 minuta, uz konstantnu interakciju sa decom, kao i aktivnu interakciju dece sa umetničkim delima koja će imati priliku da vide.

Na stalnoj postavci Muzeja primenjene umetnosti predstavljeni su umetnički predmeti iz muzejskih zbirki (Nakita i metala; Nameštaja; Tekstila i kostima; Keramike, stakla i porcelana; Fotografije, primenjene grafike i umetničke obrade knjiga; Savremene primenjene umetnosti i dizajna i Arhitekture, urbanizma i arhitektonskog dizajna). Redefinisani koncept postavke fokusira se na spoj istorijskog i savremenog aspekta, tako da se, osim istorijskih rariteta, mogu videti i primeri savremenog stvaralaštva primenjene umetnosti iz zbirki.

Nosilac projekta je udruženje "Inicijativa za regionalnu saradnju" (HBO Color Media Events), a projekat je sufinansiran od strane Sekretarijata za kulturu grada Beograda uz podršku Muzeja primenjene umetnosti. Color Media Communications je medijski partner i partner na projektu.

Foto: CMC

beogradcolor media communicationsHBO Color Media Eventsmuzej primenjene umetnostiNAŠA DECA U NAŠIM MUZEJIMAOŠ "Kralj Petar I"projekatSekretarijat za kulturu Grada Beogradaučeniciudruženje "Inicijativa za regionalnu saradnju"