NEKOLIKO EFIKASNIH TRIKOVA: Šta je "šećerni mamurluk" i kako se sa njim izboriti?

Nekoliko efikasnih saveta kako da smanjite unos šećera i uspešno uradite detoks organizma nakon prejedanja za praznike.

Povremena želja za nečim slatkim sigurno nije razlog za brigu, ali ponekad se povremena poslastica pretvori u pravu šećernu ‘komu’, naročito tokom praznične sezone, kada mnogi preteraju s količinom slatkiša, piše Banner Health.

Ako se ne osećate dobro nakon što ste danima jeli razne poslastice, verovatno vas muči takozvani šećerni mamurluk. Njegovi simptomi su opšti osećaj mučnine, nadutost, glavobolja, poteškoće u koncentraciji, promene u raspoloženju i stres, a ponekad podseća na pravi alkoholni mamurluk.

Kako dolazi do „šećernog mamurluka“?

Konzumacija šećera dovodi do oslobađanja insulina koji pomaže održavanju šećera u krvi. Ali, nakon što šećer nestane, u telu ostaje prekomerna količina insulina i dolazi do manjka glukoze koja daje energiju organizmu, što na kraju dovodi do osećaja depresije, stresa i promena raspoloženj.

Dakle, ako ste poslednjih nekoliko dana i nedelja jeli previše slatke hrane, vreme je za detoksikaciju tela, a i duha.

Zdrav doručak čini čuda za organizam

Osećate se iscrpljeno nakon praznika? Nikakvo čudo, jer su creva i probavni trakt zbog preteranog unosa šećera potpuno u disbalansu. Najveća opasnost? Protiv ovog stanja borite se s još više slatkiša! To nije dobra taktika pa bi trebalo već za doručkom da pripazite šte jedete, jer ovaj obrok određuje naš dan i daje nam potrebno ‘gorivo’.

Umesto nečeg slatkog i masnog što vam je ostalo u frižideru nakon praznika, odaberite lagani doručak koji pomaže vašem telu da se regeneriše.

Protivupalni sastojci ananasa idealni su, na primer, kada je u pitanju vraćanje prirodne ravnoteže tela. Još jedna dobra ideja: dodaci ishrani s probioticima.

Oni pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi. Kurkuma i đumbir izvrsni su začini za doručak s dovoljno antioksidansa. Moto vašeg doručka nakon mamurluka od slatkiša: lagan, zdrav i bogat vitaminima.

Izbegavajte kafu i mlečne proizvode

Iako je to za mnoge neizbežan ritual nakon buđenja, naviku ispijanja šolje kafe ujutru svakako treba izbegavati nakon perioda preterivanja sa šećerom.

Razlog: kofein i kiselina koju sadrži dodatno opterećuju jetru koja zbog mamurluka od slatkiša ionako radi punom parom. Isto važi za konzumaciju mlečnih proizvoda i hrane s visokim procentom soli.

Mlečni proizvodi često su kontraproduktivni kada je u pitanju probava, a previše soli može dovesti do nadutosti. Takođe to podstiče želju za još više šećera i brzo ulazite u začarani krug. Ostanite dosledni i umesto toga izađite na svež vazduh kako biste svom telu dali vreme i okruženje koje mu je potrebno za optimalnu regeneraciju.

Zdrav napitak – topla voda sa limunom

Umesto uobičajene jutarnje rutine uz kafu, u danima nakon šećernog mamurluka poželjno je popiti čašu tople vode obogaćene limunom. Ovo mirisno i zdravo voće ne samo da ima svojstva čišćenja, već i svojim detoksikacijskim efektom reguliše i neutrališe pH nivo tela.

Osim toga, vitamin C koji sadrži takođe daje podsticaj vašem imunološkom sistemu, što će vam dobro doći u borbi protiv virusa i bakterija.

Lepota dolazi iznutra

Voda je dobra ključna reč jer iako nisu samo naše telo i opšta dobrobit ti koji pate od previše šećera, posledice često možemo videti i na stanju naše kože.

Prva i jednostavna mera za suzbijanje kožnih problema uzrokovanih konzumiranjem šećera je redovan i dovoljan unos vode.

Dovoljna količina vode savet je za lepotu koji se generalno preporučuje, ali je neophodan u slučaju previše šećera. Ako se nakon šećernog mamurluka na licu pojave bubuljice, ne dirajte ih, već koristite blaga sredstva koja će smiriti upalu.

Izvor: City magazine
Foto: Ilustracija/Freepik.com

prejedanješećeršećerni mamurluk