OPREMLJENA SPECIJALNO DIZAJNIRANIM TEPISIMA: Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu postaje džamija

Crkva Hrista Spasitelja iz 12. veka u Istanbulu od 23. februara postaće džamija, kada će primiti prve muslimanske vernike na molitvu, objavili su turski mediji.

Crkva poznata i pod nazivom Hora, po istoimenom manastiru u čijem se sklopu nalazi, a poslednjih 79 godina bila je muzej.

Međutim, ukazom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana iz 2020. godine, njoj je promenjena namena i odlučeno je da se pretvori u džamiju. Prethodno je istu sudbinu doživela najpoznatija crkva Vizantijskog carstva – čuvena Aja Sofija.

Posle Erdoganove odluke počele su pripreme za pretvaranje crkve u džamiju, ali su radovi iznenada zaustavljeni.

Turski mediji navode da je završena višegodišnja restauracija džamije Karije, kako nazivaju crkvu Horu, a da su po podovima postavljeni specijalno dizajnirani tepisi.

- Istorijska džamija, opremljena specijalno dizajniranim crvenim tepisima, planirano je da bude otvorena za vernike u petak 23. februara. Mozaici i freske u istorijskoj džamiji su sačuvani i biće izloženi za posetioce - objavio je list "Jeni safak".

Crkva se nalazi u istorijskom centru Istanbula, nedaleko od nekadašnjih vizantijskih bedema i još jedne znamenitosti – kapije kroz koju je sultan Mehmed Drugi ušao u grad.

Osnovana je još u 6. veku kao deo starog manastirskog kompleksa. Današnji objekat je sagrađen u 12. veku, mada je već u 14. doživeo drastičnu izmenu i renoviranje.

Hora je poznata po tome što su u njoj smešteni neki od najboljih primera vizantijskih mozaika, koji su preživeli vekove i do danas ostali sačuvani.

Posle pada Carigrada uspela je da se održi još nekoliko decenija kao crkva, da bi potom bila pretvorena u džamiju. Objekat je renoviran posle Drugog svetskog rata i od tada je funkcionisao kao muzej.

Izvor: N1 Beograd
Foto: en.wikipedia.org/wiki/The_Chora

Crkva HoraCrkva Hrista SpasiteljadžamijaistanbulRedžep Erdoganredžep tajip erdoganturska