STOPALA I NOKTI MOGU PLATITI VISOKU CENU: Koliko je opasno po zdravlje da ne perete kućne papuče?

Ako imate omiljeni par papuča, velike su šanse da ih nosite svakog dana. Ali kada ste ih poslednji put oprali?

- Papuče koje već neko vreme nisu videle unutrašnjost vaše mašine za pranje veša mogle bi da postanu mesto na kome žive "neobični stanovnici" - kaže pedijatar dr Alisa Kuzinas. A u nekim slučajevima, vaša stopala ili nokti na nogama mogu potencijalno da plate visoku cenu.

Dobra vest je da možda nećete morati da ih perete toliko često koliko ste možda mislili, prenosi livestrong.com.

Moguće posledice ako ne operete papuče

Za razliku od neoprane posteljine ili odeće za vežbanje, vaše prljave papuče nisu velika biološka opasnost. Ali što ih duže ne perete, veća je verovatnoća da će u njima biti mikrobi ili iritanti koji potencijalno mogu uticati na kožu vaših stopala.

- Papuče mogu da sadrže bakterije i gljivice, koje izazivaju gljivice atletskog stopala i noktiju, zajedno sa virusima koji izazivaju plantarne bradavice - kaže dr Kuzinas.

Pored mikroba, unutrašnjost vaših papuča takođe može akumulirati mrtve ćelije kože, prašinu ili druge ostatke koji potencijalno mogu izazvati svrab ili iritaciju stopala, dodaje ona.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Međutim, verovatnoća da ćete zaista naići na problem zavisi od toga kako nosite papuče. Ako nosite papuče sa čarapama, rizik od navedenog je nizak, jer čarape čine barijeru između stopala i papuča.

Ali ako ih nosite bez čarapa, vaša stopala unose više prljavštine u vaše papuče, i veća je verovatnoća da će doći u direktan kontakt sa onim što je već unutra, dodaje dr Kuzinas.

Situacija bi se takođe mogla pogoršati ako se vaša stopala mnogo znoje, jer znoj stvara toplo i vlažno okruženje koje omogućava rast bakterija koje izazivaju infekciju.

Takođe, ako nosite papuče i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, verovatno ćete doneti prljavštinu i klice spolja na svoje podove. Ovo uključuje nezdrave bakterije Staphilococcus i Clostridium difficile.

Koliko često treba da perete papuče?

- Pravilo je da ih operete kada vidite prljavštinu, osetite neprijatan miris ili vlagu unutar papuča - smatra dr Kuzinas.

To može značiti jednom nedeljno ako ih nosite bez čarapa, mnogo se znojite ili nosite papuče i van kuće, po hodnicima zgrade ili terasi, na primer. Ako uvek nosite čarape i nikada ne izlazite napolje u papučama, verovatno je dovoljno da ih operete nekoliko puta godišnje.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

atletsko stopalogljivicekoža stopalanoktiprljave papučestopalazdravlje stopala