OPREZNO PRILIKOM SKLADIŠTENJA: Četiri namirnice postaju toksične kada se drže u frižideru

Iako frižider održava hranu svežom, neke namirnice ne bi trebalo čuvati u njemu jer mogu postati toksične.

Doktorka Dimpl Jangda, koja je specijalistkinja za zdravlje creva, na Instagramu je navela da su te namirnice beli luk, crni luk, đumbir i pirinač i otkrila razloge zbog čega je to tako.

Beli luk

Beli luk se može ubuđati ako ga držite u frižideru.

- Nikada nemojte držati beli luk u frižideru jer vrlo brzo počne da se stvara buđ, a buđ na belom luku zapravo se povezuje s rakom - rekla je Jangda i savetovala da beli luk držimo na suvom i mračnom mestu.

- Beli luk je niske kiselosti, što ga čini sklonim taloženju bakterije Clostridium botulinum, koja je jedan od krivaca za botulizam - upozorila je ona.

Crni luk

Crni luk je kultura koja je otporna na niske temperature. Stručnjakinja objašnjava:

- Kada luk stavite u frižider, skrob počinje da se pretvara u šećer i počinje da se stvara buđ. Mnogi ljudi prave ovu grešku. Presecite glavicu luka, polovinu iskoriste za pripremu jela, a drugu polovinu stave u frižider. Nemojte to raditi - apelovala je Jangda.

Đumbir

Poput belog i crnog luka, đumbir je osetljiv na buđ.

- Vrlo brzo počinje da se stvara buđ kada ga stavite u frižider, a to se povezuje s lošim radom bubrega i jetre. Nemojte ga hladiti - upozorila je Jangda.

Pirinač

Pirinač se može čuvati u frižideru, ali ne duže od 24 sata. Nekuvani pirinač može sadržati spore Bacillus cereus, bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Spore mogu preživeti kuvanje.

Bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4 do 48ºC. U jelima poput pirinča bakterije mogu proizvoditi toksine dok se hrana hladi, što dovodi do simptoma poput povraćanja, dijareje i stomačnih grčeva. Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati nakon konzumacije pokvarenog pirinča, zbog čega je potrebno odmah potražiti pomoć lekara. Iako je smrt retka posledica, nije isključena. Bacillus cereus može da raste u raznim namirnicama koje sadrže skrob, od pirinča do testenine.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

beli lukcrni lukčuvanje namirnicađumbirfrižiderpirinac