Tipsarević preko Troickog do titule u Moskvi

Tipsareviću je to druga titula na ATP turnirima u karijeri. Prvu je osvojio pre manje od mesec dana u Kuala Lumpuru, a na čelendžerima je pobeđivao deset puta.

Zahvaljujući trijumf u Moskvi, Tipsarević se probio na deseto mesto godišnje liste i ostao u trci za plasman na završnji godišnji Masters kup u Lonodnu. Da bi to ostvario i probio se na osmo mesto, morao bi da ostvari odlične rezultate na naredna tri turnira.

U prvo srpsko ATP finale u istoriji, Tipsarević je ušao kao blagi favorit, pre svega zbog toga što je poslednjih meseci bio u boljoj formi od Troickog. To je na terenu uspeo da potvrdi i savladao je prošlogodišnjeg pobednika Kupa Kremlja za nešto manje od sat i po.

Već u prvom gemu Tipsarević je uspeo da oduzme servis Troickom i tako najavi novi trijumf. Troicki je u četvrtom gemu uspeo da vrati brejk i izjednači na 2:2, ali Tiparevića to nije pokolebalo. Nastavio je da pritiska servis protivnika i u devetom gemu iskoristio je drugu brejk lopu u meču i poveo 5:4, a potom je na svoj sevis lako završio posao u prvom setu.

Drugi set pripao je potpuno Tipareviću. Troicki je postao veoma nervozan, imao je dosta problema sa servisom i u svakom gemu u kome je servirao suočavao se sa brejk loptama. U prvom je spasio dve, a u trećem jednu, da bi u petom gemu konačno popustio i Tipsarević je napravio brejk.

Bio je to praktično kraj meča, jer Troicki više nije imao snage za preokret. Ušao je u sukob i sa glavnim sudijom i u nastavku je lako izgubio naredna tri gema.

Tipsarević je do pobede došao sasvim zasluženo, a najveću prednost stekao je izvanrednim servisima. Iako mu je procenat prvog servisa bio samo 45 odsto, posle ubačenog početnog udarca osvojio je čak 90 osto poena. Posle drugog servisa osvojio je 58 odsto poena, a Troicki samo 23 odsto i prošlogodišnji pobednik to nije mogao da nadoknadi.

"Bila je ovo za mene sjajna nedelja, a čestitam Viktoru jer je ponovo došao do finala. Posebnu zahvalnost dugujem svom timu i supruzi, jer su me bodrili i kada mi nije išlo dobro, kao i roditeljima i svim ljudima u Srbiji. Nadam se da ću naredne godine doći da branim titulu",
rekao je Tipsarević.

Troicki je posle meča čestitao Tipsareviću i rekao da je pobedio danas bolji igrač.

"Čestitam prijatelju Janku. Odigrao je neverovatan turnir. Zaslužio je pobedu, jer je bio mnogo bolji u finalu i želim mu da ode na Masters kup. Uprkos porazu, ne mogu da budema nezadovoljan, jer sam stigao do finala i mogu da kažem da sam imao dobar turnir", rekao je Troicki.

FoNet

janko tipsarevićviktor troicki