"Probuđene" starije žene teatrom protiv diskriminacije

Kako bi to bilo kada bi u predstavi koja govori o određenoj diskriminaciji progovorili oni koji se suočavaju sa njom, ali ne kroz telo i glas glumaca i glumica već kroz njihove sopstvene glasove? Upravo to čini nova predstava "Probuđene: 11 ½ starih žena", autorke i rediteljke Branke Bajić Jovanov, čija je premijera održana 23. marta u 19 časova, u Novom Sadu, na Velikoj sceni Kulturnog centra Novog Sada.

Predstava i ceo proces koji joj je prethodio, je jedna od prvih u Srbiji, koja na ovaj način pristupa temama starosti i starenja. Reč je o svojevrsnoj formi Teatra zajednice za starije osobe, s fokusom na žene, koje su se dobrovoljno prijavile da budu deo ovog procesa kroz javni poziv.

Foto: D. Milosavljević

U ovom prvom umetnički angažovanom pozorišnom procesu, specijalno dizajniranom za starije osobe, umesto glumica, u glavne uloge Branka stavlja 11 žena starijih od 65 godina, koje nakon višemesečnog dramskog procesa i istraživanja hrabro progovaraju o izazovima starenja, stereotipima sa kojima se suočavaju i diskriminaciji koju doživljavaju kao starije žene. Predstava nastoji da prenese intimno, ogoljeno i iskreno suočavanje ovih 11 žena sa procesom starenja, posebno se fokusirajući na dva važna životna prelaza: tranziciju iz aktivnog radnog života u penzionersko doba i suočavanje s gubitkom voljene osobe.

Koristeći različite metode i tehnike primenjenog pozorišta, predstava ima specijalno dizajnirane delove za interakciju sa publikom, koji omogućavaju aktivno učešće gledalaca i njihov angažman, a samim tim i dublje povezivanje sa problemima koji se tiču populacije starijih lica.

Foto: D. Milosavljević

Uz Branku Bajić Jovanov, kao autorku i rediteljku predstave, koreditelj i kodramaturg je Lazar Jovanov. U predstavi učestvuju: Mirjana Milankov, Svetlana Selaković, Stanka Parać Damjanović, Natalija Marinković, Slavica Stracenski, Jasna Kartalović, Milena Marinković, Ljubica Jankov, Milka Dmitrašinović, Dragica Letić, Vera Erdevik.

Predstava je doktorski umetnički rad Branke Bajić Jovanov, doktorantkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu, rađen pod mentorstvom prof. dr um. Ivana Pravdića. Branka Bajić Jovanov je samostalna dramska umetnica - glumica i dramska pedagoškinja. Kao pozorišna praktičarka i glumica kreirala je i realizovala veliki broj umetničkih i edukativnih projekata za decu, mlade, stare, kao i veliki broj profesionalnih pozorišnih produkcija u zemlji i inostranstvu tokom 20 godina svoje karijere. Poslednjih godina, aktivno razvija društveno-angažovane pozorišne prakse sa zajednicom, a kao doktorantkinja Akademije umetnosti Novi Sad, najviše istražuje i piše o antropologiji starenja i starosti, koristeći različite metode i tehnike primenjenog pozorišta.

Foto: D. Milosavljević

Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu Novi Sad, a realizuje se uz podršku Udruženja ARTičoka i Kulturnog Centra Novi Sad. Specijalna podrška od strane firme Medenjak plus NS.

Više o Udruženju ARTičoka možete pronaći na sajtu: https://www.articoka.org/?fbclid=IwAR0JJu6mBOb9jyEkom1wYIzLRbp_sFgunUPpZahH5liv69r5OhJgrsucIJo

Facebook profilu: https://www.facebook.com/ArticokaArtichoke

Instagram profilu: https://www.instagram.com/association.artichoke/

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Branka Bajić Jovanovkulturni centar novog sadaLazar JovanovpredstavaProbuđeneProbuđene: 11 ½ starih žena