Reizdanje " Đavoljeg koloseka" Bojana Bosiljčića

"'Đavolji kolosek' je prvi put izašao u jesen 1995, pre potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a roman koji kroz ljubavnu priču i njen slom govori zapravo o raspadu jedne zemlje koje više nema", rekao je za agenciju Beta Bosiljčić nakon potpisivanja romana.

On je dodao da je roman u vreme kada je izašao 1995. bio "dramatično i traumatično aktuelan zbog toga što je u dokumentarnom smislu pratio istorijske okolnosti koje je i opisao".

"Sada, tačno 16 godina kasnije, ta knjiga je ponovo, možda manje dramatično, ali svakako dokumentarno aktuelna, zbog oživljavanja kulturnih, diplomatskih i državnih veza zemalja koje su u trenutku izlaska knjige ratovale i čiji su narodi smatrali da su krvavo razdvojeni i da se to nikad više neće moći ispraviti. Narodi su naravno bili u zabludi"
, kazao je autor.

Bojan Bosiljčić
(1957) studirao je prava u Beogradu, pevao je u horu "Ivo Lola Ribar", radio na Televiziji Beograd, gde je 1997-98. napisao scenario i režirao autorsku seriju od 12 epizoda "Razgolićeni grad" o Beogradu.

Objavio je roman "Uzaludni" (1992), zbirku priča "Moraš me jednom opet ovde dovesti" (1993) i putopis o Istri "Mažoretkinje ne gaze strojevi korak" (2006).

Radi u Novinskoj agenciji Beta.

BEOGRAD, 26. oktobra 2011. (Beta)

književnostsajam knjiga