Godišnje pogine 50 biciklista: Šta su glavni uzroci saobraćajnih nezgoda?

Godišnje u saobraćajnim nezgodama pogine oko 50 biciklista. Više od hiljadu bude teže povređeno.

Uglavnom su odgovorni za nesreće vozači automobila. Veća bezbednost biciklista bila je i cilj kampanje „Gledaj da te vide“.

Bicikl nije samo sredstvo za rekreaciju. Mnogi ga koriste kao prevozno sredstvo – jeftino, praktično i zdravo. Pod uslovom da se koristi zaštitna oprema – svedoče oni koji su preživeli sudar.

- Kaciga je zapravo i bila razlog zašto sam, uprkos velikom broju povreda koje sam imao, sačuvao glavu - kaže šef misije Olimpijskog tima Srbije Damir Štajner.

On poziva bicikliste da u bilo kojoj prilici, pa i za najkraću vožnju kad su učesnici u saobraćaju, nose zaštitnu kacigu.

Prinuđeni da voze kolovozom

Biciklista je sve više, ali ne i biciklističkih staza, pa su prinuđeni da voze kolovozom. Vozači automobila ih vide kao smetnju, a ne kao ravnopravne učesnike u saobraćaju. Najčešće ginu zbog toga što ih vozači kasno primete.

- Čak dve trećine biciklista koje je smrtno stradalo – stradalo je tako što ih je vozilo sustiglo - kaže v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović. Navodi da je karaktersitično da su to letnji meseci od maja do oktobra. Stamatović apeluje na sve vozače bicikla da budu vidljivi u saobraćaju.

Izgraditi naviku nošenja opreme

Da bi obaveza postala navika, treba krenuti od dece.

- Da od samog starta ugradimo neke od najbitnijih navika, a to su – kako prsluk, tako kaciga i svetlo napred i nazad na biciklu - kaže biciklista Ivan Stević.

Smatra da je osnova za buduće ponašanje ono što se nauči od mlađih dana.

- Kako o kulturi u saobraćaju, tako i poznavanje znakova i saobraćajnih propisa - podvlači Stević.

Dodatni problem je što kao i vozači automobila, i biciklisti često voze pijani, kažu u policiji.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević kaže da na godišnjem nivou postoji, otprilike, preko 2.500 sankcionisanih vozača bicikla koji su isključeni iz saobraćaja jer su bili pod dejstvom alkohola.

- To je impozantna brojka, koja govori da moraju svi učesnici u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise - kaže Lakićević.

Osim bicklista, naročito u letnjim mesecima, vozači motora jednako su ugroženi.

Oni po zakonu moraju da nose zaštitnu opremu – od početka godine stradalo ih je devetoro manje nego u isto vreme prošle.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

biciklsaobraćajna nesrećasaobraćajna nezgodavožnja bicikla