Uhapšen Josip Boljkovac zbog zločina iz 1945.

Njegov advokat Ante Nobilo potvrdio je novinarima hapšenje, ali nije mogao da kaže šta mu se tačno stavlja na teret osim da je reč o ratnom zločinu.

Trenutno je u toku pregled Boljkovćeve kuće, a on je prebačen na Županijski sud u Zagrebu jer je prema novom Zakonu o krivičnom postupku karlovački Županijski sud izgubio ovlašćenja za
istraživanje ratnih zločina.

Tu su funkciju preuzela samo četiri suda u Hrvatskoj - u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Navodno se Boljkovac tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovišta u Dugoj Resi u maju 1945. godine.

Kako je policija ranije potvrdila, istraga se već dugo vodi protiv Boljkovca, kao i tadašnjeg člana OZNA Josipa Manolića i partizanskog komandatna Rade Bulata.

Boljkovac je više puta u medijima obacio optužbe navodeći da se istragom protiv njega želi skrenuti pažnja sa važnijih tema u zemlji.

Još početkom godine zagrebački Večernji list objavio je da se protiv Boljkovca, Manolića i Bulata vodi istraga i da se terete da su učestvovali u likvidacijama zarobljenika i civila te u mučenjima i zlostavljanjima.

Hapšenje Boljkovca poklapa se s predizbonom kampanjom za parlamentarne izbore zakazane za 4. decembra. Vladajuća HDZ, koja je ozbiljno pogođena brojnim aferama, više puta je isticala važnost
otkrivanja i kažnjavanja partizanskih zločina.

Boljkovac je javno pružio podršku opozicionoj Kukuriku koaliciji.

ZAGREB, 2. novembra 2011. (Beta)

hdzhrvatskaratni zločini