Izložba "Mač" otvorena u Etnografskom muzeju

Zveckanjem ukrštenih mačeva najavljena je nesvakidašnja scena u kojoj su autor izložbe "Mač" Aleksandar Stanković i njegov saradnik Andrej Kubiček u sali Etnografskog muzeja demonstrirali veštine mačevanja pred prepunom salom ljubitelja i poklonika ove najelegantnije borilačke veštine.

Pozdravljajući prisutne direktor muzeja, Marko Krstić kazao je da je mačevanje deo naše kulturne tradicije u koju je utkana čast.

- Vrlo smo ponosni što je ova izložba otvorena u Etnografskom muzeju jer je ona plod dugogodišnje posvećenosti jednog čoveka ovoj disciplini. Ona simbolizuje više od same veštine i na svoj jedinstven način predstavlja kulturno nasleđe naše zemlje, ovog podneblja i Evrope. Takođe, ona nosi u sebi simboliku mača koji je više od oružja i direktna je veza viteštva i časti, srpske kulture i srpske države - kazao je direktor Etnografskog muzeja.

Foto: Nevena Novaković

Krstić je uputio poziv najmlađim sugrađanima da dođu na izložbu i da se uključe u sve buduće radionice i interaktivna predavanja na temu teorije mača, kao i istorije mačevanja u Srbiji i Beogradu.

- Posebno najavljujemo malo nagradno takmičenje "Mač u kamenu" za naše najmlađe posetioce koje očekujemo sa velikim zadovoljstvom - istakao je Krstić.

Demonstrirajući različite stilove mačevanja širom Evrope autor gostujuće izložbe "Mač", Aleksandar Stanković, učitelj, istoričar i teoretičar klasičnog, sportskog i scenskog mačevanja upoznao je prisutne sa nastankom zbirke koja se povezuje i sa školom mačevanja "Sveti Đorđe", koja radi punih 25 godina.

- Izložba je specifična jer možete videti replike mačeva od renesanse do 20. veka. Ona sadrži bogatu kulturnu istoriju ove plemenite veštine - naveo je Stanković, dodajući da će ova zbirka vremenom sve više dobijati na svojoj istorijskoj vrednosti.

Foto: Nevena Novaković

Ivan Maksimović, kustos zbirke Oružja i oprema ratnika Etnografskog muzeja, kazao je da je ovo retka prilika da se vidi ovakva kolekcija našeg najboljeg poznavaovca mačeva i mačevanja kao i sama izložba.

- Malo ljudi zna da Etnografski muzej ima zbirku oružja sa više od 500 predmeta. Ona nije impozantna kao kolekcije muzeja koji se bave vojnom istorijom i tehnikom ali su naši predmeti specifični po tome što imaju posebnu ulogu u kulturi i predstavljaju odraz kultura u kojoj su nastali i korišćeni - objasnio je Maksimović. On je istakao značaj uloge oružja za društvenu istoriju napominjući da je za nas važno da znamo kako je jatagan nošen uz odelo predstavaljao oličenje muškosti i simbol ratnika.

Izložba obuhvata bogatu kolekciju više od 50 mačeva kroz vekove, od antike preko srednjeg veka i renesanse, do novog veka, a izloženi predmeti, većinom replike, obogaćeni su autentičnim komadima jatagana i sablji iz zbirke Oružja i oprema ratnika Etnografskog muzeja koji predstavljaju kulturu mača Srbije i Balkana.

Izložba će biti otvorena za posetioce do oktobra. Cena ulaznice je 400 dinara.

Izvor: Promo
Foto: Nevena Novaković

Aleksandar Stankovićetnografski muzejIvan Maksimovićizložba mačMarko Krstić