Predstavljanje BODYRIGHT kampanje UNFPA u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 13. jula

BODYRIGHT kampanja "Tvoje telo je tvoje, i na netu i u stvarno svetu!" održaće se u subotu 13. jula 2024. godine sa početkom od 18.00h u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu (Trg Galerija 1, Novi Sad).

Cilj kampanje je podizanje svesti u društvu o široko rasprostranjenom rodno zasnovanom nasilju u digitalnoj sferi i njegovim posledicama. Kampanja ujedno poziva donosioce odluka, tehnološke kompanije, kao i sve druge relevantne organizacije da poboljšaju - kako mehanizme zaštite - tako i mehanizme podrške osobama različitog uzrasta koje su izložene ovakvom tipu nasilja i zloupotreba.

Nacionalnu kampanju bodyright u Srbiji, po ugledu na globalnu bodyright kampanju - Own your body online), sprovodi Populacioni fond Ujedinjenih nacija u Srbiji u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti.

Na događaju će govoriti:

Snežana Mišić, zamenica upravice Galerija Matice srpske

Matilde Mordth, stalna koorinatorka UN u Srbiji

Džon Kenedi Mosoti, direktor Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Srbiju

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnost

O BODYRIGHT kampanji

Istraživanje pokazuje da je digitalno nasilje zastupljeno u svim zemljama, te da je 85% žena iskusilo digitalno nasilje, ili svedočilo digitalnom nasilju nad nekom drugom ženom. Takođe, 57% žena je doživelo da se njihov video ili slika zlostavlja ili koristi protiv njih u online svetu.

Na osnovu istraživanja koje je sproveo Populacioni fond UN u Srbiji među devojkama starosti 18 godina utvrđeno je da se više od 78% devojaka ne oseća sigurno u digitalnom prostoru, iako provode barem 3 sata dnevno online. Osim toga, 74% devojaka koje su učestvovale u istraživanju su rekle da nikada nisu bile deo neke kampanje za podizanje svesti o rodno-zasnovanom nasilju posredovanim tehnologijom. Nalazi potvrđuju da mladi u Srbiji nemaju dovoljno informacija o rodno-zasnovanom nasilju posredstvom tehnologije, o načinima na koje mogu da se zaštite, niti o tome ko može da im pomogne ako se suoče sa takvom situacijom. Sa druge strane devojke su prepoznale da da su posledice nasilja u onlajn prostoru višestruke i da najčešće utiču na psihičko zdravlje (94,1%), fizičko zdravlje (61,6%) kao i da dovode do socijalne izolacije (53,7%).

U svrhu kampanje pripremljen je Pojmovnik rodno zasnovanog nasilja posredovanog tehnologijom, sa ciljem da se reše neke od terminoloških nedoumica o različitim vrstama online rodno-zasnovanog nasilja.

bodyrightbodyright kampanjabrankica jankovicnasilje u digitalnoj sferi