Women's CEO Summit: Brankica Janković - Na prvoj liniji odbrane ravnopravnosti

U susret konferenciji "Women's CEO Summit", koja će se održati 14. marta 2024. godine u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, imamo čast da razgovaramo sa Brankicom Janković, poverenicom za zaštitu ravnopravnosti. Sa višegodišnjim iskustvom u promociji rodne ravnopravnosti, Janković se ističe kao ključna figura u borbi za pravičniji položaj žena u politici i privredi Srbije. Njeno iskustvo i razmišljanja ne samo da osvetljavaju trenutne izazove sa kojima se suočavaju žene na vodećim pozicijama, već i nude putokaze ka stvaranju inkluzivnijeg i pravednijeg društva. Razgovaramo o njenim strategijama, preprekama sa kojima se suočava, i viziji za budućnost rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Kako se može poboljšati zastupljenost žena na ključnim pozicijama u politici i privredi Srbije, imajući u vidu važnost njihovog prisustva ne samo u izvršnoj, već i u zakonodavnoj vlasti?

- Duboko sam ubeđena da će više žena u javnom i političkom životu uticati na bolji položaj svih građana i građanki, ukupno ekonomsko i društveno uključivanje, a žene na ključnim pozicijama u politici i privredi su posebna vrednost i veliki potencijal. Svakako, nema demokratije bez adekvatne zastupljenosti žena na pozicijama odlučivanja u politici i privredi, jer bez njih nema ni kvalitetnih javnih politika za čije kreiranje i sprovođenje su potrebne obe perspektive - i muška i ženska. Uvođenje obaveznog sistema kvota za manje zastupljeni pol u najvišim organima vlasti donelo je značajne rezultate. Znamo da niko ne želi da bude na bilo kom mestu zato što je kvota ili broj, ali sigurna sam da bi bez kvota, u društvu u kome su duboko ukorenjene patrijarhalne vrednosti i norme o mestu i ulozi žene, bio potpuno drugačiji sastav parlamenta, vlade i svih drugih institucija, ali i kompanija. Nemam nikakvu dilemu po tom pitanju, zato smo i davali preporuke i inicijative za promene. Evidentne efekte dala je preporuka institucije Poverenika upućena opštinama i gradovima da obezbede veće učešće žena, kao i da mladi budu više uključeni u sve sfere političkog odlučivanja na lokalnom nivou. Međutim, iako je procenat žena na najvišim pozicijama u lokalnim samoupravama u porastu - one su u 2022. bile zastupljene sa 13,8%, dok je ovaj procenat 2017. bio svega 7,1%, i dalje je procenat predsednica opština ili gradonačelnica srazmerno mali u odnosu na obaveznu zastupljenost na izbornim listama. Ohrabrujuće su promene koje su se desile u privredi jer, ako uzmemo u obzir da naš socijalni kontekst nije podržavao biznis generalno, a naročito ne ženski biznis, onda je uspeh veći i značajniji pošto se tokom protekle decenije mnogo više žena našlo na ključnim pozicijama, a mnoge su se odlučile da pokrenu sopstvene biznise. Ni jedna promena ne dolazi preko noći, a pogotovo ne kada je reč o ovako složenom procesu koji se odvija u još uvek dominantnom patrijarhalnom sistemu vrednosti i u atmosferi u kojoj preovlađuje stav da je ženi primerenije da se bavi nekim drugim, "ženskim" poslovima. Zato je ključno raditi na obrazovanju i edukaciji, na razbijanju stereotipa i predrasuda. Ove promene zavise u značajnoj meri od promene svesti žena, koje bi trebalo da otkriju koliki je njihov istinski potencijal i koliko je važno da jedna drugu podržavaju. Ali promene važe i za muškarce, koji bi trebalo da budu važan oslonac i podrška ženama.

Na koji način Ženska parlamentarna mreža i druge slične inicijative doprinose promociji rodne ravnopravnosti u Srbiji, i kako se može dalje unaprediti njihov uticaj na donošenje odluka i kreiranje politika?

- Svojevremeno je Ženska parlamentarna mreža napravila veliki pomak u javnom i političkom životu, i u značajnoj meri izmenila naš politički kredo. Međutim, danas vidimo slabljenje njenog uticaja. Ženska parlamentarna mreža je vrlo važna organizacija čiji bi posvećen i kontinuiran, nadstranački rad, vodio ka značajnim boljicima i promeni političke kulture. U poslednje vreme svedočimo i izvesnim zastojima u njenom funkcionisanju, ali hajde da budemo optimisti. Skupštinski mehanizmi za ostvarivanje rodne ravnopravnosti značajni su i trebalo bi više da se koriste, jer pružaju ženama koje su postale poslanice mogućnost da svojim ličnim primerom ohrabre druge žene da se uključe u politički ili javni život. Na sličan način doprinose i pojedinci, organizacije civilnog društva i inicijative koje se bave unapređenjem i promocijom rodne ravnopravnosti. Kroz mentorski rad, umrežavanje i druge podsticajne mere mogu se obezbediti dodatne prilike i jednake šanse. Podrška institucija, kao što je i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nesumnjivo je važna i ima, u krajnjoj liniji, pored konkretnog i taj psihološki efekat kada žena zna da je i drugima važno da ona uspe.

Kako se suočavate sa problemima u ostvarivanju rodne ravnopravnosti na svim nivoima vlasti u Srbiji, i koje su ključne strategije za prevazilaženje ovih prepreka?

- Odnos prema unapređenju rodne ravnopravnosti menjao se poslednjih godina pa smo od pune podrške i nečega što se promovisalo kao prioritet, došlo do toga da to postane problem oko kojeg imamo podele. To samo govori da jednom osvojena prava nisu osvojena zauvek i da se stalno moraju braniti ali i unapređvati, što je obaveza i institucija kao što je naša ali i celog društva. Do sada je ipak mnogo toga urađeno. Ali višedecenijsko iskustvo i rad mi govore da su svi zakoni, strategije, akcioni planovi i drugi važni dokumenti samo papiri ako nema pravih žena i muškaraca na pravom mestu, da ih primene i udahnu im život. Ponekad su i male "pobede" važne, posebno u vremenima kada se ceo svet suočava sa brojnim izazovima u stvaranju pravednijeg i društva po meri svih građana i građanki. Mi u instituciji kontinuirano pratimo i analiziramo učešća žena u javnom i političkom životu, sagledavamo i ukazujemo šta je neophodno uraditi kako bi se postigao napredak u ovoj oblasti. Brojne naše preporuke i inicijative već su dale rezultate ali ima još mnogo posla. To se naročito odnosi na oblast rada i zapošljavanja, a prioritet je svakako sve ono što moramo uraditi na suzbijanju rodno zasnovanog nasilja. Na kraju, ono što svi moramo shvatiti je da samo zajedno, ravnopravni, jedni pored drugih možemo dati pun doprinost u ostvarivanju svih društveno političkih ciljeva. Bez te svesti ceo proces će stagnirati.

Registraciju za konferenciju Women’s CEO Summit možete da izvršite ovde.

Pokrovitelj konferencije: CHENOT ESPACE, One&Only Portonovi

Otkrijte revolucionarni svet wellnessa u CHENOT ESPACE u One&Only Portonovi

Uz ekskluzivno globalno partnerstvo sa cenjenim švajcarskim brendom CHENOT, One&Only Portonovi predstavlja prvi CHENOT ESPACE spa centar – jedinstveno utočište posvećeno vašem blagostanju. Prepustite se vodećim stručnjacima u svetu wellnessa i doživite revolucionarni Chenot Method®, metod koji menja živote.

Nauka i Wellness: Savršen sklad za vaše optimalno zdravlje

One&Only Portonovi ima misiju je da vaš boravak pretvori u preobražavajuće iskustvo, optimizujući vaše fizičke i mentalne sposobnosti putem detoksikacije i resetovanja tela i uma. Kombinujući najnovija naučna dostignuća zapadne medicine i dijagnostike sa najboljim metodama kineskog i alternativnog lečenja Chenot Method® podstaći će aktivniji, zdraviji i uravnoteženiji stil života. Pored mogućnosti za opuštanje i wellness, dostupni su "a-la-carte" tretmani poput ozonoterapije, hidrokolonike, hidro-aromaterapije i hidromasažni tretman, bioenergetski tretman, energetske masaže, tretman fitoblatom, koji igraju vitalnu ulogu u postizanju i održavanju vašeg optimalnog zdravlja i funkcionalnosti.

Godina koja vam pripada: Zdravlje tokom cele godine

U CHENOT ESPACE, svaki dan je prilika za unapređenje vašeg blagostanja. Vaše transformišuće iskustvo otpočeće dijagnostičkim testovima sa medicinskim timom koji će ustanoviti vaše Chenot Biomarkere Životnog Stila. Na osnovu rezultata programi će biti pažljivo dizajnirani da pruže optimalno zdravlje tokom cele godine, pružajući vam prostor i vreme koje zaslužujete za obnavljanje energije i regeneraciju tela. Detox & Napredni detox, Fitnes program, Oporavak od stresa i povratak energije, Vikend spa delux su samo neki od programa koji kombinuju tretmane Chenot Method® i plan ishrane, kako bi pomogli onima koji u potpunosti žele da promene stil života i dugoročno održe vitalnost.

One&Only Portonovi: Gde se vaša wellness putovanja ostvaruju

Doživite ultimativno wellness iskustvo u srcu One&Only Portonovi. Pozivamo vas da istražite i doživite CHENOT ESPACE – gde se nauka i odmor spajaju, kreirajući savršeno utočište za vaše telo i duh.

Više informacije možete pronaći ovde.

Autor: Nikola Gudelj
Foto: Nebojša Babić/Vlasništvo Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

brankica jankovicOne&Only PortonoviPalata umetnosti Madlenapoverenica za zaštitu ravnopravnostiWomen's CEO Summit