U ZNAK POŠTOVANJA PREMA USPEŠNIM SPORTISTIMA: Novootkrivene vrste osa dobile imena po Nadalu i Federeru

Dve novootkrivene vrste insekata dobile su imena po teniserima Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru.

U znak poštovanja prema poznatim sportistima, naučnici sa Čulalongkon univerziteta u Bangkoku imenovali su dve novootkrivene vrste osa Troporhogas rogerfedereri i Troporhogas rafaelnadali.

Te dve vrste novih insekata, objašnjava jedna od učesnica u istraživanju i pronalaženju novih vrsta profesorka Buntika Arikul, pripadaju familiji parazitskih osa koje postavljaju larve u žive domaćine, najčešće paukove, krpelje, stonoge i larve raznih buba.

Tokom svog razvoja larve tih novoimenovanih osa proždiru domaćina iznutra i uzrokuju njegovu smrt.

Obe vrste osa, od kojih je jedna crno-žuta, a druga belo-narandžasta, dugačke su oko šest milimetara i nedavno su otkrivene na području dva tajlandska nacionalna parka Kao Jai i Kao Sok.

Za sada je poznato čak 112.000 vrsta osa koje su grupisane u 70 zasebnih familija.

Ti insekti igraju važnu ulogu u kopnenim ekosistemima kao insekti grabljivice, paraziti, ali i kao važni oprašivači.

Većina vrsta osa su socijalni insekti koji žive u kolonijama od stotina hiljada jedinki među kojima su jedna ili nekoliko kraljica, manji broj plodnih mužjaka i hiljade neplodnih koji služe kao radnici i obavljaju sve poslove uključujuči nabavku hrane, čišćenje gnezda kao i njegovu odbranu od napasnika.

Profesori Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu su u svom radu publikovanom u istaknutom časopisu "Annales Zoologici Fennici" pisali o novoj vrsti insekta koju su nazvali po Novaku Đokoviću.

Autori su našli sličnost između nove vrste insekata za nauku i Novaka Đokovića na osnovu nekoliko zajedničkih osobina: brzine, snage, istrajnosti, elastičnosti i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju i nazvali je Duvalius djokovici.

Izvor: 021.rs/FoNet
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

insektinovak đokovićosaoserafael nadalrodžer federer