NEOBIČAN SLUČAJ: Bivša ministarka pod istragom zbog "crne magije" protiv predsednika Maldiva

Bivša ministarka Maldiva puštena je pre dva dana na slobodu pošto je od juna bila pritvorena zbog upotrebe "crne magije" protiv predsednika te države, saopštila je policija.

Fatimat Šamaz Ali Salem privedena je u junu zajedno sa sestrom i još jednom osobom u glavnom gradu Maleu, posle čega je dala ostavku na mesto ministarke za klimatske promene.

Ona je bila na važnom položaju jer zbog klimatskih promena okean postepeno plavi tu veoma nisku zemlju u arhipelagu koji može postati sasvim nepogodan za život, procenili su stručnjaci UN.

Mediji su preneli da je Šamaz optužena da je upotrebila "crnu magiju" protiv predsednika Mohameda Muizuja u nastojanju da izdejstvuje njegovu naklonost prema njoj i njenom ministarstvu.

Policija je dvaput tražila produženje njenog pritvora, ali je bivša ministarka ipak puštena na slobodu, ali je istraga protiv nje i dalje u toku, rekao je za "Frans pres" zvaničnik policije u Maleu.

Vlasti nisu ni potvrdile ni demantovale prirodu optužbi protiv Šamaz koja je saslušavana iza zatvorenih vrata.

"Veštičarenje" nije krivično delo po zakonu Maldiva, ali po islamskom propisu u toj muslimanskoj zemlji donosi kaznu od šest meseci zatvora.

Ipak takvi rituali su vrlo rasprostranjeni na Maldivima gde mnogi veruju da mogu da "bace čini" na svoje neprijatelje.

Izvor: 021.rs/Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

crna magijaFatimat Šamaz Ali SalemistragamaldiviministarkaMohamed Muizuzatvor