IZGRAĐEN TOKOM REŽIMA ADOLFA HITLERA: Nekadašnji nacistički bunker pretvoren u hotelski kompleks u Hamburgu

Visok 58 metara – samo malo viši od Krivog tornja u Pizi, ali sa znatno većom težinom – bunker St. Pauli u Hamburgu, u Nemačkoj, dominira panoramom grada nešto više od 80 godina.

Izgrađen tokom nacističkog režima Adolfa Hitlera, relikt je najmračnijeg perioda u istoriji Nemačke, ali ovaj betonski džin doživeo je iznenađujuće ponovno rođenje.

Potpuno preuređen bunker u Hamburgu sada ima dva restorana, petosprati hotel "Hard rok" i novoizgrađeni piramidalni bar na krovu sa baštom iz koje se zelenilo preliva preko betonske fasade.

Reverbov "Hard rok" hotel je prikladan dodatak gradu sa impresivnom muzičkom istorijom – na kraju krajeva, ovde su "Bitlsi" započeli svoju karijeru početkom šezdesetih.

Četvrt Karofertel u kojoj se nalazi bunker nalik tvrđavi je popularna četvrt puna modernih kafića i starinarnica, a tu je i noćni klub Knust smešten u preuređenoj klanici.

Cene za 134 sobe u Reverbovom hotelu kreću se od 180 evra za klasičnu sobu do 269 evra za apartman sa prekrasnim pogledom na grad.

Hotel takođe ima više savremenih pogodnosti koje se podrazumevaju u bilo kom modernom hotelu koji drži do sebe, kao što su samoprijava, pametna tehnologija i prostor za poslovne sastanke i rad.

Međutim, ne morate da budete gost hotela da biste uživali u pogodnostima bunkera. U prizemlju se nalazi kafić i bar "Konstant grind", kao i Rok šop za ljubitelje hard rok suvenira.

Bar-restoran "Karo & Paul", poznatog nemačkog televizijskog kuvara Franka Rosina, otvoren je u aprilu 2024. godine i zauzima prva tri nivoa zgrade.

Restoran "La Sala" na petom spratu, nudi predivan pogled i internacionalni meni.

Konačno na vrhu je krovna bašta "Green Beanie", sa šankom i šetalištem po obodu zgrade, na koju je svima dozvoljen besplatan pristup.

Bunker u Hamburgu bio je jedan od osam protivvazdušnih tornjeva – nadzemnih protivvazdušnih bunkera koji su služili kao skloništa tokom vazdušnih napada – koje je Nemačka izgradila posle britanskih vazdušnih napada na Berlin 1940. godine.

Istorija koju hamburški bunker nosi je teška, ali betonski gorostas od 76.000 tona sa zidovima debelim dva i po metara nije bilo lako srušiti ili ignorisati.

Jedini ovakav bunker koji je potpuno uništen nalazio se u berlinskom zoološkom vrtu. Pošto se svi ostali nalaze u gusto naseljenim oblastima gde bi eksploziv predstavljao preveliki rizik, peživeli su do danas, prenosi AFP.

- Ideja da se krov zgrade oplemeni zelenilom trebalo je da doda nešto mirno i pozitivno ovom masivnom bloku preostalom od nacističke diktature - rekla je za AFP Anita Engels, iz udruženja stanara Hildegarden koje je podržalo projekat.

Udruženje je pomoglo u novom poglavlju u istoriji ove hamburške grdosije tako što je prikupilo svedočenja ljudi koji su boravili u ratnom bunkeru, kao i zapise o stotinama prinudnih radnika koji su je izgradili.

Izložba na prvom spratu hotela sada daje punu sliku o istoriji ove zgrade.

Izvor: RTS
Foto: Cato - YouTube/PrintScreen

adolf hitlerhamburghotelski kompleksnemačka