Andrić je bio Jugosloven

Kontić, koji je autor dokumentarnog filma o Ivi Andriću "Bez naslova", nakon projekcije je rekao da su Andrića počeli naročitoda odbacuju ili svojataju početkom devedesetih godina prošlog veka,u vreme početka ratova i uspona nacionalizama.

"Ivo Andrić odjednom više nije bio Hrvat, već je postao veliki Srbin. Počeli su da ga odbacuju i da ga svojataju. A Andrić je bez sumnje bio jugoslovenski pisac, po svemu, pa je logično da su počeli tako da ga tretiraju baš u vreme kada je Jugoslavija počela da se raspada", kazao je Kontić.

Prema njegovim rečima, niko nije spreman da prouči činjenice o Ivi Andriću, već se poluistine o njemu uzimaju kao činjenice i na osnovu njih se izvlače i konsekvence.

"Andrić je jednom upozorio - kad čujete da vam neko priča kako su, na primer, ugroženi Srbi ili Hrvati, odmah bežite od takve osobe. Andrić je bio veliki pisac i kao takav je imao senzore da je ovde moguća katastrofa"
, kazao je Kontić.

Projekciju filma "Bez naslova" i tribinu organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.

NOVI SAD, 1. decembra 2011. (Beta)

dokumentarni filmivo andrićknjiževnost