Španac nagradjen za najbolju novinsku fotografiju

AMSTERDAM, 10. februara 2012. (Beta) - Španski fotograf Samuel Aranda dobitnik je ovogodišnje nagrade za najbolju novinsku fotografiju (World P r e s s Photo) za snimak sa protesta u Jemenu, javljaju u petak agencije.

Pobednička fotografija Samuela Arande prikazuje pokrivenu ženu koja u naručju drži ranjenog muškarca, a snimljena je 15. oktobra 2011. u bolnici, smeštenoj u jednoj džamiji u Sani.

Prema oceni žirija, fotograf je uspeo da uhvati više aspekata "arapskog proleća". Aranda je tu fotografiju snimio za Njujork tajms, a kao nagradu će dobiti 10.000 evra.

Fotograf poreklom iz BiH Damir Šagolj dobitnik je nagrade u kategoriji Fotografija iz svakodnevnog života za snimak zgrade u Pjongjangu na kojoj je okačena slika Kim Il Sunga.

Šagolj, koji je nagradjenu fotografiju snimio u oktobru 2011. godine, poreklom je iz Sarajeva. Kao fotoreporter agencije Rojters pokrivao je dogadjaje na Balkanu, Bliskom istoku i u Americi, a sada radi za svetske agencije u Tajlandu.

Ukupno 57 fotografa iz 24 zemlje dobitnici su ovogodišnjih nagrada koje su dodeljene 55. put. Više od 5.000 fotografa iz 124 zemlje poslalo je više od 100.000 svojih snimaka.