Hag pušta Šešelja?

Kako piše beogradski list "Kurir", postoji ozbiljna mogućnost da Haški tribunalu odobri privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja ukoliko podnese pismeni zahtev.

Naime, Nerma Jelačić, portparol Haškog tribunala, je u izjavi za "Kurir" potvrdila postojanje ove mogućnosti. i dodala da Tribunal još nije dobio pismeni zahtev, nakon što mu je usmeni zahtev koji je uputio tokom završne reči odbijen.

SRS je saopštio da je lider radikala Vojislav Šešelj vraćen u pritvorsku jedinicu nakon što je juče rano ujutru, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, opet bio prebačen u bolnicu van Tribunala. Kako tvrdi SRS, osim izražene aritmije, tahikardije i bradikardije, Šešelj je ima i velikih disajnih problema.

"Ni žalba na odbijanje usmenog zahteva nije stigla. Ako dokument dobijemo, o tome će odlučivati sudsko veće, ali u ovom momentu sudije nemaju na osnovu čega da se izjasne. Nemamo ni medicinsku procenu koja upućuje na odluku o privremenoj slobodi", rekla je Jelačićeva i dodala da postoji mogućnost da odluka bude pozitivna.

Sa druge strane, Boris Aleksić, član pravnog tima za odbranu Šešelja, kaže da mu nije jasno zašto Tribunal odugovlači.

"Već su upućene garancije, a postoje i medicinski izveštaji u kojima se ocenjuje da je Šešeljevo zdravstveno stanje ozbiljno i da u pritvorskoj jedinici ne postoji uslovi za adekvatno lečenje."

haghaški tribunalvojislav šešelj