Živite srećni po formuli UN

Dugogodišnje globalno istraživanje Ujedinjenih nacija sažeto u izveštaj pod nazivom "World Happiness Report" ne samo da je pokazalo u kojim su državama ljudi najsrećniji (naravno, ubedljivo preve su skandinavske zemlje), nego i to da nije sve u novcu, jer sreću donose i male stvari poput druženja s prijateljima i vežbanje.

UN-ova globalna studija trajala je nekoliko decenije, a u fokusu naučnika je bila veza između ekonomskog razvoja i sreće. Iako su rezultati pokazali da su stanovnici bogatih zemalja srećniji od siromašnih nacija, individualno bogatstvo podstiče osećaj zadovoljstva životom samo do određene tačke.

"Druge stvari su važnije: poverenje u zajednicu, psihofizičko zdravlje, kvalitet državne organizacije i vladavina prava", stoji u UN-ovom izveštaju koji prenosi "Metroportal"

Uz merenje sveopšteg zadovoljstva životom, stručnjaci su proučavali i svakodnevne stvari koje donose radost. Uočeno je da provođenje vremena sa porodicom i prijateljima, kvalitetan seksualni život, ali i briga o fizičkom izgledu doprinose osećaju sreće. sa druge strane, na sreću negativno utiču duga putovanja na posao i česti sastanci sa nadređenim osobama.

Pošto nemaju svi mogućnosti da se presele u Dansku, Finsku, Norvešku, Švedsku ili Island, sreća se može postići samom snagom volje.

"Odlčite da iskoristite sve prilike koje vam omogućavaju da naučite da budete srećni. Reprogramirajte sva svoja uverenja i vrednosti kako bi mogli da steknete dobre interpersonalne veštine. Donesite odluku da ćete se kretati samo u okruženjima i među ljudima koji povećavaju osećaj sreće
", rekao je dr Tom G. Stivens, autor knjige "You Can Choose to Be Happy".

srećaunživi zdravo