Uhapšeno sedam osoba zbog malverzacija u Azotari u Pančevu

BEOGRAD - Hapšenja se sprovode po nalogu Republičkog i Višeg tužilaštva, a očekuje se još privođenja tokom dana.

Ministar unutrašnjih poslova je najavio da će uskoro biti objavljena imena privedenih.

Prema nezvaničnim informacijama koje prenosi "Blic", do sada je uhapšeno sedam osobe, a hapšenja se nastavljaju.

Privatizacija pančevačke Azotere jedna je od problematičnih čije preispitivanje je tražio i zvanični Brisel.

Beogradski mediji pisali su ranije da je pančevačka "Azotara" primer nekažnjene pljačke građana Srbije kroz privatizaciju.

"Azotara" je prodata 2006. za 13,1 milion evra konzorcijumu koji čine litvanske firme "Arvi" i "Saniteks" i beogradski "Univerzal holding" čiji je vlasnik Dušan Stupar.

"Azotara" je prodata 2006. za 13,1 milion evra, a jedan njen deo kasnije preprodat je Rusima za 32,5 miliona evra

Iako su novi vlasnici najavljivali da će Azotara postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, vlasnički konzorcijum sa direktorom Pauliusom Martinenasom na čelu 2007. razmontirao je pogon "Karbamid 2", najvredniji deo fabrike, i prodao ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra.

Srpska policija je još u decembru prošle godine izdala poternicu za Litvancem prilikom privatizacije, zbog malverzacija i prodaje pogona "Karbamid 2” bez dozvole države.

Sadašnje rukovodstvo Azotare, sa direktorom "Srbijagasa” Dušanom Bajatovićem na čelu, podnelo je još nekoliko krivičnih prijava, a tužilaštvo je predmet kvalifikovalo kao organizovani kriminal jer je preduzeće iz Pančeva oštećeno za više od 50 miliona evra.

Litvanac Paulijus Martinenas, koji je obavljao funkciju finansijskog direktora i zamenika generalnog direktora privatizovane Azotare, nalazi se na međunarodnoj policijskoj poternici zbog zloupotrebe službenog položaja. Njegov potpis nalazi se na svim dokumentima koje je litvansko-srpski konzorcijum "Arvi“, "Saniteks“ i "Univerzal holding“ potpisivao i odobravao, piše "Blic".

Vlasnici privatizovane Azotare prodali su pogon bez ijedne dozvole države, odnosno Agencije za privatizaciju 2007. i na taj način otuđili više od 10 odsto vrednosti firme, čime su grubo prekršili kupoprodajni ugovor koji im je dozvoljavao prodaju samo pet odsto sredstava.

Radnički sindikati Azotare upozoravali su sve državne institucije, policiju, sudstvo, ministarstva, Agenciju za privatizaciju, da je u toku velika pljačka državnog preduzeća i da se prodaje deo fabrike bez dozvole. Tada niko nije reagovao i pogon je izvezen u Rusiju.

Radnici sad traže odgovornost ne samo tadašnjih vlasnika Azotare, već i državnih struktura koje su morale da reaguju mnogo ranije i spreče malverzacije.

Iako je zasad krivični proces pokrenut samo protiv finansijskog direktora Azotare Paulijusa Martinenasa, ostaje da se ispita odgovornost Vujadina Jankovića, tadašnjeg generalnog direktora Azotare, Dušana Stupara, člana vlasničkog konzorcijuma, Vesne Džinić, direktorke Agencije za privatizaciju, i Julijane Vučković, direktorke Centra za kontrolu privatizacije.

Takođe, ispituje se kako je pogon izvezen iz Srbije i ko je to na carini odobrio kad nije postojala nijedna dozvola.

23.aprila 2012.

hapšenjeprivatizacija