Nema više "trave" za turiste u Holandiji?

Dok su lake droge u toj evropskoj državi dozvoljene za konzumaciju, sve više je onih koji tvrde da turisti dolaze samo zbog nje te da je, nakon kupovine u Holandiji, dileri ilegalno prodaju u drugim državama. Zabrana bi u tri južne provincije trebalo da stupi na snagu sledećeg mjeseca, dok bi na celu državu trebalo da se proširi do kraja godine, piše BBC.

Diskriminacija stranaca

Grupa vlasnika kafića na okružnom sudu u Hagu tvrdi da zabrana predstavlja diskriminaciju stranca. Ukoliko mera prođe sud, Holanđani će još uvek smeti u kafiće, sve dok imaju valjanu ličnu kartu, ili novu "dozvolu za travu" o čijem uvođenju se takođe raspravlja.

U Holandiji ima oko 700 "coffee shopova" u kojima se može slobodno konzumirati marihuana. Uzgajanje i prodaja lakih droga između njih je dekriminalizovana, iako ne i legalna. Policija obično toleriše posedovanje do 5 grama marihuane.

Trećina amsterdamskih turista dolazi samo zbog trave

Planu zabrane se protivi i gradonačelnik Amsterdama, jer oko trećine turista u taj grad dolazi kako bi uživali u marihuani. Ako vlasnici kafića izgube spor, najavili su da će slučaj podići na "višu instancu", odnosno Evropski sud za ljudska prava, na osnovu tvrdnje da Holandije ne sme diskriminisati ljude na osnovu mesta gde žive.

Ovaj potez je samo deo šire akcije protiv marihuane koju je pokrenula konzervativna koalicijska vlada koja je na vlasti godinu i po. Na jesen prošle godine "jači" kanabis su uvrstili u teške droge, zbog zabrinutosti da ima psihotični efekt na neke konzumente. Zbog toga su "coffee shopovi" morali sa svojih polica maknuti popularnije snažnije sorte droge.

Na zimu je grad Maastricht uveo zabranu ulaska u kafiće strancima iz svih zemalja, osim Belgije i Nemačke, od kuda i dolazi najviše uživatelja marihuane.

holandijamarihuana